Quantcast

Правителството би отбой за вдигането на минималната заплата

Последна промяна на 16 септември 2013 в 15:58 2976 16

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Правителството би отбой от едно от основните си обещания в социалната сфера - увеличението на минималната заплата от 1 октомври. Не е сигурно дали ще бъде изпълнено и друго обещание - връщането на швейцарското правило при индексацията на пенсиите.

Минималната заплата няма да бъде увеличавана тази година, обяви финансовият министър Петър Чобанов при откриването на учебната година в УНСС днес. Според Чобанов, било разумно да има увеличение, но догодина.

Още в първите дни на септември социалният министър Хасан Адемов даде сигнал, че планираното увеличение може и да не се състои.

За ръст на минималната заплата настояват синдикатите. Преди дни председателят на КНСБ Пламен Димитров отново настоя най-ниската заплата да стане 340 лв. Сега е 310 лева. Според Чобанов обаче нагласите на работодателите и синдикатите не показвали, че увеличението може да се случи сега.

"Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза той.

Подобен коментар направи и премиерът Пламен Орешарски в УНСС. "Въпросът за не е толкова финансов, колкото има и други фактори, като например конкурентоспособността в тази сложна икономическа обстановка", каза Орешарски.

Чобанов бе сдържан и за връщането на така нареченото швейцарско правило при определянето на индексацията на пенсиите. Той каза, че правителството държи правилото да се върне, но "и там предстоят дискусии".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2013 в 21:39

минималната заплата не е социална мярка а вдигане на данъците!!!!!!

Стига демагогия.

Минималната заплата определя максималния размер на осигурителната тежест.

ако някой работи за минимална заплата ще продължи на същата сума. Просто ще му сменят договора да не е на пълно работно време или друга простотия....

16.09 2013 в 20:15

Нема се пуашите - Волен Сидеров ще напрай заплатите по 3000 лева и пенсиите от по 2000 лева от догодина.

16.09 2013 в 20:11

Смеееех, баце :-) Посмях се сладко-сладко :-) Наистина, колко трябва да е тъп човек, за да повярва и на една сричка, изречена от правителството на Гея, Бея и Злодея? Как да не се смее човек на малоумията, изречена от тия олигофрени? :)

16.09 2013 в 19:35

Очаква се някой да обясни, че това е постижение. Възможно било д се намали минималната работна заплата, а правителството отвоювало запазването на минималната заплата. Като се добави и забравеното обещание за необлагаем минимум за хората с най-малки заплати. Какво остана за най-бедните - обещаните стотици хиляди работни места оказа се че това било до края на мандата. Като застудее и дойдат първите сериозни сметки за ток и парно ще се окаже изведнъж че и за работните места ни излъгали. ДА ОСТАВИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА РАБОТИ - КАКТО МОЖЕ, А НЕ КАКТО ОБЕЩАВАШЕ. Важното е да работи. КЪДЕ СТЕ. НЕ ВИ ЧУВАМ НЕЩО ПОДРЪЖНИЦИ.

16.09 2013 в 18:22

Плюха политиката на Дянков, но не смеят да мръднат на стотна от нея. Яката работа.
Ако не крадяха толкова нагло и не бяха такив адебили, щяха д аси изкарат мандата ама нейсе ... от тъпо по тъпо се е събрало там.

16.09 2013 в 18:20

Ей ся ще дойде поля и ще обясни какво има наум чобанов... Кажи поля, обясни на нам, неуките защо нито едно обещание не изпълнихте? И защо няма да изпълните и тези, които тепърва ще обещаете?

както каза гея, важно е бойко да не е на власт, а вас - кучета ви яли...

16.09 2013 в 17:39

Оооооо нееее, сега няма да мога да си купя "Бентли" :(

16.09 2013 в 16:52

кефи, преведено на български горното звучи така "пари има, и увеличения ще има, ама друг път"
Драги Другари, проблема за инвестиции в България не е в конкурентноста и цената на работната ръка (последната е съизмерима с китайската) а в бюрокрацията и корупцията + липсата на последователност и неяснота какво ще е след 4 години.
и това не е като да не го знаете, всички сдружения на всички инвеститори го повтарят по всеки повод.
Китай $1655, България $2447 годишна заплата ако трябва да сме честни, не е като да няма разлика но близостта, часовата разлика и уж сходните култури би трябвало да тежат поне малко, ако не бяхте вие да обезценявате всичко

16.09 2013 в 16:41

И сега какво? Единствената ми надежда за увеличение остава във Волен?

16.09 2013 в 16:33

Скоро очакваме, да излезе другаря Кутев и да обясни, че след като свалят цените на тока с 5%, това реално е 20% вдигане на заплатите, насложено с липсата на страх и експонирано с безплатни цифрови декодери, умножено с безплатни дърва . . . . това се равнява на около 10 (ДЕСЕТ) пъти по-добър живот!