Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството би отбой за вдигането на минималната заплата

Александра Маркарян 16 септември 2013 в 15:58 3512 16

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Правителството би отбой от едно от основните си обещания в социалната сфера - увеличението на минималната заплата от 1 октомври. Не е сигурно дали ще бъде изпълнено и друго обещание - връщането на швейцарското правило при индексацията на пенсиите.

Минималната заплата няма да бъде увеличавана тази година, обяви финансовият министър Петър Чобанов при откриването на учебната година в УНСС днес. Според Чобанов, било разумно да има увеличение, но догодина.

Още в първите дни на септември социалният министър Хасан Адемов даде сигнал, че планираното увеличение може и да не се състои.

За ръст на минималната заплата настояват синдикатите. Преди дни председателят на КНСБ Пламен Димитров отново настоя най-ниската заплата да стане 340 лв. Сега е 310 лева. Според Чобанов обаче нагласите на работодателите и синдикатите не показвали, че увеличението може да се случи сега.

"Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза той.

Подобен коментар направи и премиерът Пламен Орешарски в УНСС. "Въпросът за не е толкова финансов, колкото има и други фактори, като например конкурентоспособността в тази сложна икономическа обстановка", каза Орешарски.

Чобанов бе сдържан и за връщането на така нареченото швейцарско правило при определянето на индексацията на пенсиите. Той каза, че правителството държи правилото да се върне, но "и там предстоят дискусии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews