Поставиха пейсмейкър на куче

Симона Костадинова 17 юли 2013 в 17:12 3957 3

Д-р Георгиев и Джино след операцията, Снимка: Централна Ветеринарна клиника
Д-р Георгиев и Джино след операцията, Снимка: Централна Ветеринарна клиника

Първата по рода си операция на Балканите, в която бе поставен пейсмейкър на куче, приключи успешно в България. Интервенцията бе извършена в Централната ветеринарна клиника в София.

Лекари от болницата имплантирали пейсмейкър за поддържане на сърдечния ритъм на 14-годишния питбул Джино, за да спрат припадъците му, и така спасили живота му.

Операцията е първа по рода си за Балканите, а в Европа се извършва само на няколко места. Докато в хуманната медицина това е позната процедура, извършвана в много болници, във ветеринарната медицина тя все още е рядкост”, обясни д-р Георгиев, които е извършил интервенцията.

До операцията се стигнало, след като стопаните на кучето забелязали промени в подедението му - ленивост, нежелание за ядене. Скоро след това кучето започнало да получава и припадъци. Тогава те решили да потърсят помощ от специалист. Оказало се, че Джино има сърдечно заболяване, при което сърцето спира да работи за кратко, но понякога това се случвало за повече от 8-10 секунди. Тогава животното започнало да губи съзнание. Поставянето на пейсмейкър било единственото спасение за животното.

От ветеринарната клиника обясниха, че кучето вече е у дома при стопаните си, само два дни след операцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!