Пощенска банка пак обжалва решение на съд, забранил ù да налага лихви по свое усмотрение

Александра Маркарян 20 август 2013 в 11:02 12667 14

Пощенска банка
Пощенска банка

Юробанк България (Пощенска банка) ще обжалва решението на Софийския районен съд от 6 август, съобщи Илияна Захариева от отдел "Корпоративни комуникации" в отговор на запитване на OFFNews.

Съдът прогласява нищожност на клаузата, която дава право на банката да наложи по-висока лихва по кредита след сключването на договора, без клиентът да има възможност да предоговори условията или да го прекрати заради неизгодни условия. В масовия случай банката мотивира увеличението с "промяна на пазарните условия", без да е ясно какво стои зад тази формулировка.

"Съдържанието на конкретния договор за кредит, сключен с ищеца по делото, е в пълно съответствие с приложимото законодателство. По тази причина не сме съгласни с изводите на съда, чието решение подлежи на обжалване и жалба срещу него ще бъде подадена", се казва в отговора до OFFNews на банката след запитването ни относно решението на Софийския районен съд.

От Пощенска твърдят, противно на заключенията на съдиите, че банката договаря клаузите индивидуално. Чрез свидетелски показания пред съда, приети от СРС, става ясно, че всъщност не става въпрос за индивидуално договорени клаузи, а за предварително подготвен договор, както и че банката няма процедура за договаряне на клаузи с потенциалния клиент. Според Закона за защита на потребителите в такъв случай няма индивидуално договаряне.

"Банката договаря клаузите индивидуално с всеки свой клиент и съдържанието на договорите зависи от взаимната воля на страните, които ги подписват", се казва обаче в отговора от Пощенска банка до OFFNews.

"Случаи като разгледания от Софийския съд са винаги строго индивидуални. Приканваме нашите клиенти да се обръщат винаги първо към специалистите в клоновете на банката за намиране на навременно и гъвкаво решение от взаимна изгода за страните", пишат още от отдел "Корпоративни комуникации".

Решението на Софийския районен съд бе предшествано от подобно решение на Русенския районен съд от края на месец юли. С него Русенският съд прогласи нищожност на същата клауза от договор за кредит на Пощенска. Банката обжалва и решението на Русенския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!