Порои наводниха Свободната зона в Русе

Вероника Шербанова 01 юли 2013 в 15:27 1007 0

Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС
Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС

Проливните дъждове в Русе наводниха района около Свободната зона. Работещите там около 100 души не успяха да стигнат до работните си места в участъка.

Основната причина за наводнението е липсата на канализация, поради което водата няма къде да се оттича.

Три помпи работят в района от вчера, тъй като няма друг начин за обезводняване на участъка. Директорът на Дирекция „Управление при кризи“ в Община Русе Спасимир Димитров увери, че работата по изпомпването на водата трябва да приключи до края на работния ден.

В момента в Русе няма други критични райони, посочи Димитров.

Наводнения в района на Свободната зона възникват при всеки дъжд, тъй като ремонтът на булеварда се бави и е необходимо да се изгради отводнителна система, обясни началникът на областното управление „Пожарна безопасност и спасяване“ комисар Димитър Павлов.

В същото време стана ясно, че читалнята на русенската библиотека, която се наводни в неделя, ще остане затворена за ремонт поне до септември.

При наводнението са пострадали няколко компютъра и около 50 книги, обясни пред Дарик директорът на библиотеката Теодора Евтимова.

След като читалнята протече в неделя заради проливния дъжд, служителите в регионалната библиотека бяха принудени да изнесат около 50 000 книги и други издания в сухи помещения на сградата.

Акцията продължи почти цял ден, като в нея се включиха и екипи на пожарната и работници на фирмата, която в момента извършва ремонтни работи в библиотеката.

При хубаво време ще започне ремонтът, който ще включва смяна на подовата настилка и поправка на покрива. Пострадалите книги ще бъдат заменени, тъй като не са от старопечатния фонд, обясни Евтимова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови