Русенската библиотека се наводни, спасяват 50 хил. тома

30 юни 2013 в 17:05 1420 0

Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС
Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС

Проливният дъжд наводни регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе и принуди служителите да извадят и преместят от читалнята близо 50 000 тома книги, съобщава БГНЕС.

В спасителната акция се включиха всички библиотекари, като са извикани и хората в отпуск, около 20 пожарникари и още 20 души строители от фирмата, която в момента извършва ремонт на културния институт. От 8 часа сутринта те пренасят на ръце книги, компютри и обзавеждане, за да го спасят в сухите части на сградата.

Това не е първият случай, в който русенската библиотека се наводнява, но досега не е имало толкова драстична ситуация. Проблемът стои от години, но все няма средства за сериозен ремонт. Оказва се, че хидроизолацията на покрива не е подменена, самата канализация е стара, отделно сградата, която е паметник на културата, пропада. Очакванията са най-после да се осигурят средства по един от проектите с европейско финансиране, за да се направи цялостен ремонт на библиотеката.

Въпреки наводнението културният институт утре ще отвори за читатели, но читалнята няма да работи, заяви директорката Теодора Евтимова.

Проливните дъждове нанесоха щети и на други места в страната. Във варненската община Вълчи дол дъждът е нанесъл големи щети на къщи, улици и обществени сгради. Валежите там започнаха около 2.30 ч. след полунощ, като наводниха приземните етажи на много къщи, съобщава БНР. Жена, в чийто дом е нахлула висока вода, се е спасила като излязла на балкона си. Пожарникарите са я извели от къщата. Кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова съобщи, че всички улици в общината са наводнени. Особено тежко е пострадала настилката на ул. "Асен Златаров". В понеделник специална комисия ще направи оглед на щетите. За възстановяването им ще се търсят средства от фонда за бедствия и аварии.

Продължителният дъжд в русенско е наводнил част от регионалната библиотека в града. Библиотекари и пожарникари са започнали да изнасят книги от читалнята, където течът е най-голям. Проблеми има и по някои улици в Русе, по които се стичат и задържат големи количества вода. Дъждът, който продължава около 12 часа, достига до 50 литра на квадратен метър, съобщиха от метеорологичната станция в Русе.

Заради свличане на кална маса временно се затваря пътя между селата Оногур и Ефрейтор Бакалово. В село Кръгулево на два пъти се е излял пороен дъжд, има наводнени мазета, прокапали покриви, каменната чешма в селото е залята с кал, посеви от царевица и слънчоглед са отнесени.

Тази нощ най-много дъжд - 77 литра на кв метър - е паднал в село Владимирово. Днес в Добрич за три часа часа валеж са измерени над 28 литра на квадратен метър. Има наводнени ниски части, мазета, подлези. В Гражданска защита има досега 17 сигнала за отводняване в Добрич, Балчик и Албена

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови