Банкя и "Люлин" плащат най-малко за смет

Нели Чолашка 05 декември 2012 в 18:29 3406 0

Контейнери за боклук в София. Снимка: БГНЕС
Контейнери за боклук в София. Снимка: БГНЕС

Курортният град Банкя и многолюдният квартал "Люлин" в София плащат най-ниска такса смет на имот.

Това показва справка от данъчните служби на Столичната община за приходите от такса смет по райони и броя на имотите (данъчните партиди) за деветмесечието на тази година. Имотите са жилищни и на фирми, като компаниите плащат доста по-висока такса за отпадъците. От такса смет общо са събрани 119 463 941 лв.

От жителите на Банкя са събрани 648 911 лв. за 19 636 данъчни партиди, което прави средно по 33 лв. на имот. В "Люлин" пък са внесли 4 091 907 лв. за 78 881 апартаменти, къщи и офиси, което е по 52 лв. на имот.

Малко плащат и в "Нови Искър" - около 36 лв. на партида, но това е обяснимо, защото в района са крайни квартали на София. 

Такса смет се определя от данъчната оценка за жилищните имоти или отчетната стойност на имота за фирмите, умножена по определени промили. Данъчната оценка пък зависи от зоната на града, в който се намира имота.

София е разделена на 5 зони. Най-високи са данъчните оценки в зона І - идеалният център.

В центъра се плаща и най-високата такса смет. Като абсолютна сума, както и средно на имот, тази година най-много са платили гражданите и фирмите в районите "Триадица" и "Средец". От тях данъчните са събрали общо над 18 млн. лв., което прави по около 296 лв. на имот. Следват ги районите "Лозенец" и "Оборище".

Доста плащат за смет и в "Младост" - 10 722 342 лв. за девет месеца за 47 737 имота или средно по 224 лв. В район "Искър", където е и ж.к. "Дружба" плащат средно на имот по 186 лв., колкото и в "Слатина".

В края на 2009 г. бившият зам.-кмет по финансите Минко Герджиков предложи ново зониране на града с цел по голяма справедливост при плащането на данък сгради и такса смет.  То предвиждаше преминаването в други зони и съответно по-високи данъци и такса смет за кварталите "Дружба ІІ", "Банишора", "Зона Б-5", Зона Б-18, "Сердика" и района около Централна гара, Централната автогара и Сточна гара, обяви първоначално Герджиков.

С началото на данъчната кампания през 2011 г. обаче се оказа, че са засегнати доста повече квартали, включително и "Младост". Тогава Минко Герджиков беше уволнен.

Новият зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов обяви миналата година, че по новото зониране ще се работи дълго време и то ще бъде обсъдено с всички засегнати столичани.

От години Българската стопанска камара (БСК) настоява да се смени методиката на изчисляване на такса смет и тя да не зависи от размера на имота, а от количеството изхвърлен боклук. Работодателската организация дори съди общината, но загуби делото.

В началото на тази седмица БСК изпрати писмо до президента Ресан Плевнелиев с настояване той да сезира Конституционния съд, който да обяви за противоконституционен чл. 67 ал. 2 от Закона за местните данъци и такси. Този текст разрешава на общините сами да определят не само размера на такса смет, но и начина на формирането ú.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови