Почина режисьорът Младен Киселов

29 октомври 2012 в 18:10 2894 1

Младен Киселов. Снимка: Архив САБ
Младен Киселов. Снимка: Архив САБ

На 69-годишна възраст почина театралният режисьор Младен Киселов.

Той е издъхнал тази сутрин в болница в столицата след боледуване.

Киселов е претърпял втора операция за смяна на клапа на сърцето, но са настъпили усложнения.

Киселов дълги години работеше и живееше в САЩ. Той стана известен през 80-те години с постановки по пиеси на Йордан Радичков и Иван Радоев, които го превърнаха в легенда в театралните среди.

Младен Киселов е роден на 11 юни 1943 г. в Русе. Завършва режисура при А. Ефрос в ГИТИЗ - Москва през 1968 година и дебютира през същата година с постановката „Домът на Бернарда Алба" от Лорка в Драматичен театър - Пловдив. След това последователно работи в Кърджали, в Бургас, Народен театър за младежта, Народен театър „Иван Вазов". В периода 1977 - 1982 година е главен художествен ръководител на Държавен сатиричен театър.

От 1983 до 1991 г. поставя на сцената на Народния театър. Спектаклите му  "Сако от велур" (на Станислав Стратиев), "Лазарица", "Опит за летене" и "Образ и подобие" (на Радичков), "Дон Жуан" (на Молиер), "Бресткият мир" (на Шатров) и "Сън" (на Иван Радоев), се превръщат в събития в театралния живот. От афишите на театрите дълго време не слизаха и неговите постановки "Човекоядката" (в театър "София" с Тодор Колев), "Театър, любов моя" (със Славка Славова и Таня Масалитинова), "Животът - това са две жени" (в Театър 199), "И най-мъдрият си е малко прост" (в Сатиричния театър).

През 1991 г. е поканен в САЩ да постави "Опит за летене". Оттогава остава там и преподава актьорско майсторство и режисура в университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг. Поставя и спектакли, като една от находчивите му импровизации е "Хенри " на Шекспир, игран сред планините на Калифорния, като действието е пренесено по време на Голямата депресия в САЩ.

Поклонението ще бъде в сряда от 15 часа в църквата "Свети Седмочисленици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови