По-високи заплати само в болниците без дългове

Вероника Шербанова 18 юли 2012 в 12:58 1259 0

Лекарите от финансово стабилните болници с по-високи заплати. Снимка: БГНЕС
Лекарите от финансово стабилните болници с по-високи заплати. Снимка: БГНЕС

По-високи начално заплати ще има за лекарите и медицинските сестри само във финансово стабилните болници, решили късно снощи синдикатите и работодателите. 

Това съобщиха днес от  Българската стопанска камара (БСК). Работодателите и синдикатите са постигнали снощи споразумение за нов Колективен трудов договор в системата на здравеопазването.

Предложеното увеличение е за стартовите възнаграждения на работещите в болниците с 10% до 20%. Така заплатите на новопостъпилите доктори трябва да се вдигнат от 580 лв. на 700 лв. , а на сестрите от 440 лв. на 450 лв.

В договора ще бъде включена клауза, според която ръст в заплащането на работещите в здравните заведения, които покриват изискванията за финансова стабилност и нямат задължения. 

Болниците, които не отговарят на изискванията, ще могат да поискат прилагането на тези клаузи, когато постигнат финансова стабилност. 

Договорът трябва да бъде подписан следващата седмица. Той ще влезе в сила от началото на следващата година.

Миналата седмица синдикатите отказаха да подпишат нов Колективен трудов договор за системата на здравеопазването. Формалната причина за това е нова клауза, която предвижда от следващата година да има увеличение на възнаграждения в лечебните заведения, но само „ако увеличението не нарушава финансовата стабилност“.

Идеята на преговорите миналата седмица беше началните заплати да се увеличат със задна дата - от 1 юли тази година.

Миналата седмица председателят на Асоциацията на на работодателите в болничното здравеопазване и директор на болница „Св. Анна“ в София (Окръжна болница) д-р Димитър Димитров заяви, че подписването на новия Колективен договор няма голямо значение за заплатите в болниците.

В неговата болница и в другите лечебници с добри финансови резултати стартовите заплати и сега са над 700 лв. за лекарите и над 450 лв. за сестрите, обясни той. 

Преговорите ще продължат, а договорът ще бъде подписан от Министерството на здравеопазването, едва след като е постигнато съгласие по всички спорни въпроси, каза пред bTV здравният министър Десислава Атанасова. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!