Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

По-висока такса, ако пилееш вода

19 ноември 2012 в 14:17 1938 3

Вода. Снимка: sxc.hu
Вода. Снимка: sxc.hu

Необходими са стимули за хората, които ползват по-малко вода и санкция във вид на по-висока такса за онези, които пилеят водата. Тази идея лансира за пореден път зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев днес на конференция за намаляване на загубите във ВиК - мрежата.

За идеята от няколко години говори и министърът на околната среда Нона Караджова. По думите на Симидчиев, Караджова предлага таксата да бъде диференцирана според харчовете на вода като таксата "водоползване", събирана от екоминистерството, се намали или отпадне за икономичните потребители.

В момента таксата е около 2 стотинки за кубик вода и всички ВиК  дружества са длъжни да плащат за всеки добит кубичен метър във фонда на екоминистерството (ПУДООС - Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Тя е калкулирана в сметките на потребителите.

Министерството на регионалното развитие ще започне работа по нормативни промени в тази посока, след като парламентът приеме националната стратегия за развитие на водния сектор (водната стратегия), каза Симидчиев. Това се очаква тази седмица, добави той.

Възможно е схемата за таксуване на водата да е и тристепенна, каза още зам.-министърът. „Има различни философии, но общо взето идеята е следната – има едно средно количество вода, което човек ползва, да кажем между 3 и 5 куб. м на месец. Ако сте в тази група плащате определена цена, ако обаче искате да сте много икономични и паднете под това количество – плащате по-малко и вече, ако е над петте кубика, плащате повече".

Според Симидчиев, новата цена на водата обаче трябва да бъде обвързана с "границата на поносимост", която се изчислява на 4% от средномесечния доход едно домакинство. В София – средномесечният доход е най-голям, би трябвало тук и наказанието да е най-голямо и стимулът, каза той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews