Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

По стъпките на интернет измамник

Виктория Викторова 10 август 2012 в 14:52 2388 3

„Не ти казах за пътуването си до Испания, но сега съм там и ме обраха – взеха ми телефоните и парите, а в хотела, в който съм, са прекъснати телефонните линии. Моля те, изпрати ми пари, за да се настаня в друг хотел, близо до посолството, и да се прибера след това.“

С този призив започва и-мейл, изпратен от човек, представящ се като Асен Викторов.

В писмото, получено от десетки нашенци, се казва още, че нуждата от пари е спешна и трябва да стане същия ден. И въпреки че „Асен“ е българин според името и телефоните, които са вписани в и-мейла, той пише изцяло на английски.

Разбира се, измамата е очевидна и получателят в повечето случаи просто я подминава.

OFFNews.bg обаче реши да отговори на измамника и да походи „по свирката му“. 

Кореспонденцията

Отговорихме му, че сме много притеснени и се надяваме да не е късно. Попитахме къде и колко пари да изпратим и зачакахме.

След 2 часа получихме нужната за транзакция информация. „Моля те, намери офис на *голяма международна банка* и ми изпрати 1350 Евро или колкото са ти по силите на мое име: Asen Viktorov, Address: Pj Valencia 5 Bj, City: Malaga, 29001.“ В писмото има благодарности, което вероятно е моралната компенсация за евентуално изпратените 1350 Евро.

Заявихме му, че до няколко часа парите би трябвало да са изпратени. Попитахме в кой хотел се намира, а той отговори, че е в IBIS.

Там комуникацията спря, защото основната информация беше налице. 

Проверка

Бърза справка показва, че в град Малага няма българско посолство. Такова има в Мадрид и Барселона, но не и в Малага.

Пристъпихме към директна връзка - към и-мейлите върви и бутафорната визитка на уж сериозния бизнесмен, който си мисли, че сме го приели за свой роднина или познат. Започнахме да звъним на телефоните, дадени там. Двата стационарни в София не съществуват. На трите мобилни вдигнаха различни хора, които казаха, че имаме грешка и никога не е имало Асен Викторов на този номер. Дадената фирма има свой сайт, в който са поместени мобилни телефони за връзка. Звъннахме и там и потърсихме Асен Викторов. Човекът, който вдигна, каза, че Асен Викторов е баща му и попита защо го търсим. Обяснихме за и-мейла, а той заяви, че за деня сме третите, които му звънят с тази цел. „Разни хора звънят, защото са получили и-мейл, че е в Испания, че са го обрали и им трябват пари... Не знам какво да предприема! Той си е тук и изобщо не е ходил към Испания“, заяви синът на реалния Асен Викторов. 

Сигнал

След като имахме събраната вече информация подадохме подробно описание за случващото се както в испанската полиция (в отдела им за борба с интернет измамите), така и в българската полиция – в официалния сайт за борба с компютърни престъпления. Засега нямаме отговор, но в момента, в който получим резултат, ще го оповестим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews