Плевнелиев се срещна със Светия синод

Борислава Бибиновска 13 декември 2012 в 10:07 1729 2

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Президентът Росен Плевнелиев и членове на Светия синод се срещнаха вчера следобед, за да обсъдят някои от водещите теми в църковно-обществения живот у нас, съобщиха от Българската православна църква (БПЦ).

На срещата Плевнелиев изтъкна ролята на БПЦ като един от стълбовете на обществото и на българската държавност. Президентът за пореден път е подчертал, че Църквата трябва да се самоуправлява и да бъде независима от външни влияния.

С Плевнелиев митрополитете обсъдиха нуждата от включването на религията в образователната система. От своя страна Ловчанският митрополит Гавриил подчерта, че трябва да се вземе под внимание духовно-нравствената страна от образованието на българските деца. Ловчанският владика дори даде за пример Русия, където изучаването на религия не е довело до конфликт между децата, а дори е повишило тяхната религиозна и поведенческа култура.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф пък изрази възмущението на Църквата от дейността на журналисти, които си позовляват да насърчават хората към „дух на непокорство спрямо църковния ред“. Според него това е подбуждане към „революционни“ идеи отностно избора за нов български патриарх.

Светият синод постави и въпроса за възможността да бъде въведен лицензионен режим за произвеждане на свещи, който да подпомогне Църквата в свещопроизводството като основен източник, осигуряващ нейната самоиздръжка.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!