Църквата прости на Инокентий

Борислава Бибиновска 11 декември 2012 в 14:27 2022 2

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Светият синод позволи на Крупнишкия епископ Инокентий да се завърне в лоното на Българската православна църква (БПЦ), след като 20 години той бе сред разколниците.

Това решение бе взето днес на заседанието на висшия клир.

„След като разгледа покайната молба на Крупнишкия епископ Инокентий и неговата писмена декларация, с която се отрича от титлата „Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод“ и от всички извършени от него хиротонии след 01.10.1998 г., РЕШИ: Приема Крупнишкия епископ Инокентий в лоното на БПЦ – БП и по молба на Старозагорския митрополит Галактион му определя църковно послушание да бъде негов викарен епископ, считано от днешна дата“, се казва в съобщениетона БПЦ.

Рано сутринта днес Инокентий, който ръковоредеше т. нар „алтернативен синод“, пристигна в сградата на синодалната палата, за да бъде изслушан от висшите духовници. Той обаче не пожела да коментира причините за завръщането си обратно в средите на БПЦ.

На заседанието си от 26 ноември Светият синод излезе с решение да призове всички отцепници от БПЦ да се покаят и да се завърнат. Същата седмица Инокентий се покая и поиска прошка. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!