Плевнелиев пред Би Би Си: Случващото се в България има и външни причини

Юлиан Христов 14 март 2013 в 10:34 3708 15

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Аз вярвам, че това, което се случва в България има вътрешни, но и външни причини.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред BBC World News ситуацията в страната в отговор на въпрос дали вярва, че Русия има пръст в подклаждането на недоволството в страната от последния месец.  

Пред британската медия държавният глава заявява, че очаква провеждането на международен одит на последните приватизационни сделки, за да разберете как е ограбена държавата. 

Служебното правителство трябва да даде на България нова посока към прозрачност, ефективност и сътрудничество, коментира още Плевнелиев.

По повод високите цените на електроенергията и предизвиканите от тях протести в страната Росен Плевнелиев подчертава, че е приканил институциите да демонстрират способност и воля да посочат числата и да покажат кой какво прави. Според държавния глава, „проблемът в България е, че част от решенията в икономиката се основават повече върху харченето на милиарди, отколкото върху качество и ефективност и българският енергиен сектор е ясен пример за това. Секторът не е прозрачен и ефективен, има и корупция, а същото важи и за здравеопазването“, посочва държавният глава. Той потвърди, че предстои международен одит на всички звена в енергетиката. „Сектори като енергетиката и здравеопазването имат нужда да бъдат реформирани. Трябва да бъдем много активни, достатъчно целенасочени и смели“, категоричен е Росен Плевнелиев, който е убеден, че „каквото се случва в България има както вътрешни, така и външни причини“.

Държавният глава коментира опасенията на страни като Великобритания, Германия и Франция от повишаване на миграционния натиск от страна на български граждани след предстоящото отпадане на трудовите ограничения. „Ясно заявявам, че ако погледете числата, това, което се подлага на дебат (във Великобритания), не отговаря на истината. Който е искал да напусне България, вече го е направил и не виждаме подобна тенденция. Нещо повече – искам тези, които напуснаха, да се върнат обратно“, казва Росен Плевнелиев.

По повод сформирането на служебното правителство президентът припомня пред BBC, че всички политически партии в страната са се дистанцирали от усилията за сформиране на кабинет. „Това е част от тяхната игра и аз ги разбирам – имате протестиращи на улицата, имате социална криза, породена от ниските доходи, имате и парламентарна и политическа криза“. „Отворих за хората от улицата всяко министерство в служебното правителство. Ако искат обаче да променят страната си, трябва да бъдат част от тази промяна. Категорично не съм съгласен с тези, които днес протестират, че могат да отстранят парламента, президента и институциите. Това е удобно извинение – да протестираш без да поемаш отговорност“, коментира още президентът пред BBC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!