Плевнелиев иска НСО за себе си

Юлиан Христов 15 февруари 2012 в 14:39 1446 0

Росен Плевнелиев, президент. Снимки: БГНЕС
Росен Плевнелиев, президент. Снимки: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) трябва да остане на подчинение на президентството, тъй като това ще утвърди нейната надпартийност.

Тази позиция е изказал днес президентът Росен Плевнелиев на среща с началника на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров и неговите заместници.

На срещата е обсъден проектозаконът за службата. Плевнелиев е на мнение, че трябва ясно да се регламентира събирането, обработването и съхраняването на информацията, така че да няма съмнения за това, че тя се използва в интерес на политически или икономически кръгове. „НСО е един от важните инструменти, с които можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери”, категоричен бе президентът.

В края на март тази година ще бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Службите дълго време работеха без специално разписани закони, което често беше причина за политически нападки срещу липсата на непрозрачност в работата им.

Идеята за преминаването на НСО и Националната разузнавателна служба под шапката на правителството беше лансирана от премиера Бойко Борисов. Той обаче отказа да обяви каквито и да е законодателни промени в законите за двете служби, докато не изтече мандатът на Георги Първанов.

На среща в края на януари стана ясно, че двете служби ще бъдат „поделени“ между двете институции. Ако се стигне до съгласие разузнаването да мине към Министерския съвет, вероятно ще бъде създаден координационен център, който да е шапката на цялата разузнавателна общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!