Племенникът на Кирил Рашков остава в ареста

Юлиан Христов 16 февруари 2012 в 12:18 1141 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Георги Илиев, племенник на Кирил Рашков, остава в ареста, реши днес Апелативният съд в Пловдив. Илиев беше задържан миналата седмица по обвинения в лихварство.

Апелативните съдии днес счетоха, че има достатъчно доказателства да се смята, че Ангелов се е занимавал с незаконна дейност. Има и опасност той да извърши друго престъпление и да повлияе на свидетели, отчетоха съдиите. Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

На Илиев беше дадена възможност за последна дума. Той поиска по-лека мярка за неотклонение, като каза, че вярва в българския съд и че иска са бъде под домашен арест, за да се радва на правнучето си, което трябва да се роди всеки момент.

Според защитата на Ангелов, при задържането му е нарушена конвенцията за защита на правата на гражданите и това може да доведе до осъждане на държавата в Страсбург. Мнението на адвокатите са, че обвинението е юридически неиздържано, неточно и некоректно, тъй като обхваща период от 2005 – 2008 г., а се повдига обвинение чак сега.

Защитата поиска съдът да се абстрахира от високия интерес към Илиев, покрай роднинството му с Кирил Рашков. Адвокатите напомниха и за влошеното здравословно състояние на обвиняемия и това, че му е необходимо лечение в домашни условия.

При обиск в дома на Илиев на 9 февруари бяха открити тефтери с имената на длъжници, както и записни заповеди. Разпитани са много свидетели пред съдия, които обясняват какъв е основният поминък на 50-годишния племеник на Рашков. Според тях Илием е давал незаконни заеми на хора от съседните на село Катуница села и на хора от Пловдив. Илиев е бил следен от полицията в продължение на дни.

Срещу Георги Илиев има образувано и досъдебно производство за кражба на ток. Проверка на екип на електроразпределителното дружество ЕВН установи, че върху електромера в къщата му на ул. „Свобода” в с. Катуница, е било въздействано с цел неправилно отчитане на ползваната електроенергия. Тогава Илиев не беше задържан заради липса на достатъчно доказателства срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !