Патриарх Неофит отслужи молебен в Русе

07 април 2013 в 18:09 1334 0

Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив
Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия отслужи в Русе молебен за закрила и благопреуспяване на българския народ. Днес църквата отбелязва Неделя Кръстопоклонна.

По инициатива на президента Росен Плевнелиев на църковния празник всички вероизповедания у нас в последните няколко дни отслужиха молебени и молитви за мир и просперитет на България. 

В обръщението си преди молебена патриарх Неофит каза, че сме заедно на този ден „за да се насърчим в доброто, в добродетелта и да получим благословението на Св. Кръст Господен, на който се покланяме на днешния ден”, съобщи "Дарик".

Патриархът призова в тези трудни за народа ни времена да търсим духа на „любовта, на загрижеността и на готовността да бъдем там, където е необходимо нашето присъствие, нашата помощ, нашето доказване, че сме братя и сестри помежду си” и „да отправим сърдечна молитва за тези, които страдат, бедстват, които са доведени понякога до тежко отчаяние, и да се постараем да облекчим тяхното положение”.

Молебен за мир и благополучие на българския народ беше отслужен във всички храмове в страната. Към всенародната молитва се присъединиха и вярващите от католическата, арменската и протестантската общност.

В София десетки миряни се събраха в храм „Св. Александър Невски”, за да се помолят. По време на молебена епископ Тихон призова за мъдри решения на управляващите, здраве за българския народ и повече добрина в обществото ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови