Парламентът прие декларация за атаката срещу Доган

Елица Мартинова 30 януари 2013 в 10:24 1247 1

Четин Казак, Снимка: БГНЕС
Четин Казак, Снимка: БГНЕС

Депутатите се вслушаха в призивите на ДПС и приеха обща декларация, с която Народното събрание осъди нападението срещу Ахмед Доган, извършено на 19 януари.

Предложение за такава декларация ДПС направи още миналата сряда, но в текста имаше спорни моменти и депутатите не се обединиха около съдържанието му.

След корекция тази сутрин парламентът прие новия текст с 92 гласа „за“, петима „против“ и трима „въздържал се“.

„Народното събрание не бива да остане безучастно към този безпрецедентен акт и опита за ритуално политическо покушение срещу д-р Ахмед Доган. Ние трябва да осъдим този недопустим акт на политическо посегателство“, категоричен бе Четин Казак от ДПС.

Единствените, които изразиха несъгласие, бяха депутатите от партия „Атака“.

„Ние не сме съгласни с тази декларация, защото част от постановките в нея не отговарят на действителността. Този акт не е заплаха за гражданския мир и се преекспонира, защото нападателят е казал, че само е искал да изплаши Доган“, обясни Станислав Станилов от партията на Сидеров.

Ето и част от текста на декларацията: 

На 19 януари се направи опит за политическо покушение срещу д-р Ахмед Доган. Ние, народните представители от 41-вото Народно събрание, като изразяваме нашето дълбоко възмущение от безпрецедентния цинизъм на опита за покушение срещу лидера на една от водещите партии, като оценяваме пропуските в охраната на един висш партиен форум, като осмисляме този показен акт като посегателство не само срещу един политически лидер, а срещу демокрацията, като изразяваме дълбокото убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои над политическите различия, декларираме:

- че осъждаме опита за покушение

- призоваваме всички политически сили, обществени организации и всички български граждани да се разграничат от това престъпление

Настояваме компетентните органи да осъществят пълно и ефективно разследване по случая. Призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!