Миков: Никога не сме изключвали вариант за предсрочен вот

28 септември 2013 в 11:08 2174 5

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Никой никога не е изключвал вариант за предсрочни избори, дори и в далеч по-стабилна ситуация, заяви днес председателят на народното събрание Михаил Миков пред „Дарик”.

По думите му обаче зависи от много фактори дали ще има предсрочни избори след година, две или пък правителството ще изкара цял мандат.

Според Миков, народът не иска предсрочен вот, а смяна на политиката "Дянков".

„Отговорност на всички народни представители е да присъстват в пленарната зала. Всеки от тях отговаря пред Конституцията", допълни Миков.

Той коментира процедурните хватки и невъзможността за събиране на кворум в парламента през изминалата седмица за дебати и гласуване на вота на недоверие срещу кабината "Орешарски". "Кворумът зависи от народните представители. Те се избират предложени от политически партии, формират парламентарни групи, но всеки един народен представител отговаря пред Конституцията", подчерта председателят на НС. 

БСП много пъти като опозиция е използвала същия процедурен прийом, посочи водещият. Миков призна този факт, но обясни, че това е инструмент, който се ползва в крайни случаи, за да се обърне внимание върху конкретен въпрос. Случаят с ГЕРБ не е същият, смята той. 

Според него в момента се наблюдават действия за деструкция на парламента, опозицията пречи на НС да функционира, за да защити тезата за предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!