Парламентарна комисия ще разследва "калинките" на ГЕРБ

Елица Мартинова 31 октомври 2013 в 12:59 5134 2

Калина Илиева - бивш шеф на ДФЗ, от която произлезе нарицателното
Калина Илиева - бивш шеф на ДФЗ, от която произлезе нарицателното "калинки" за кадровите гафове. Снимка: БГНЕС

Със 186 гласа "за", без "против" и с един "въздържал се" Народното събрание гласува да създаде временна анкетна комисия, която да проучи кадровите гафове на ГЕРБ.

Комисията получи подкрепа дори от бившите управляващи, чийто мандат ще бъде разследван.

Пълното име на новата комисия е: "Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г." Предложението за нейното създаване е на председателя на ДПС Лютви Местан.

Председател на комисията ще бъде Таско Ерменков от "Коалиция за България" (КБ). В състава й влизат Цвета Караянчева (ГЕРБ), Ирена Узунова (ГЕРБ), Мариана Тотева (КБ), Четин Казак (ДПС), Ахмед Башев (ДПС), Венцислав Лакова ("Атака) и Кристиан Димитров ("Атака"). Срокът на действие ще бъде два месеца.

Депутатите на ГЕРБ предложиха да се удължи разглеждания от комисията период до 31 октомври 2013 г. с аргумента, че само за пет месеца новите управляващи са направили толкова гафове, че ГЕРБ няма как "да ги стигнат" и за десет години. Идеята на ГЕРБ обаче не събра достатъчна подкрепа.

"След като ние се съгласихме тази комисия да се върне четири години назад, вие защо не се съгласите да се удължи с пет месеца. Какво имате да криете, от какво се страхувате", попита Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!