Quantcast

Власт и опозиция спорят в чия градинка има повече "калинки"

Елица Мартинова Последна промяна на 31 октомври 2013 в 11:36 2831 7

Парламент, Снимка: БГНЕС
Парламент, Снимка: БГНЕС

Повече от час управляващите и опозицията спорят в пленарна зала по въпроса в чий мандат е имало повече скандални назначение.

Дебатът, преминаващ на моменти в разправия, се разрази заради предложението за създаване на Временна комисия, която да разгледа "случаите на грубо партизирано кадруване" през мандата на ГЕРБ.

Пълното име на новосъздаваната комисия е: "Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г." Предложението за нейното създаване е на председателя на ДПС Лютви Местан.

Депутатът от "Коалиция за България" (КБ) Таско Ерменков изтъкна, че комисията ще има много работа. Той подчерта, че от 6000 държавни служители по времето на ГЕРБ са сменени 2800 души, 2240 от които са назначени без конкурс. По думите му през мандата на ГЕРБ в икономическото министерство са освободени 300 души, а на тяхно място са назначени 500, само 100 от които - с конкурс.

Ерменков не пропусна да спомене бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" - Калина Илиева, от която произлезе нарицателното "калинки" за неадекватните кадрови назначения в държавата.

"Калинките не са една и две, а срамният им кръстоносен поход прекоси държавата на шир и длъж. Тези назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика. Калинка по калинка – вир, а сладката държана служба – язовир. Необходимо е да разкрием мащабите на тази напаст и да извършим необходимата административна реформа. Време е калинките да бъдат осветени до една", каза Таско Ерменков.

За да критикува кадровите решения на ГЕРБ, в парламента пристигна и финансовият министър Петър Чобанов, който бе подготвил специални примери.

"Изпълнител камериер, изпълнител цветопроизводител, изпълнител тракторист, изпълнител полевъд, изпълнител лесовъд и за финал, но не по важност - изпълнител помпиер. Това не е щатното разписание на Министерството на земеделието и горите. Това е щатното разписание на Министерството на финансите", заизрежда Чобанов.

Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева защити бившите управляващи, като обърна внимание на скандалните назначение, направени в първите месеци на кабинета. Сред примерите бяха Делян Пеевски, избран за председател на ДАНС; Калин Тихолов, който за няколко часа бе министър на инвестиционното проектиране; сикаджията Иван Иванов, който за няколко часа бе заместник на Цветлин Йовчев в МВР;  временният шеф на митниците Николай Попов, който е без допуск до класифицирана информация;  спортната министърка Мариана Добрева, която е кинезитерапевт по образование.

Красимир Ципов от ГЕРБ коментира, че при настоящите управляващи не става въпрос за партизиране, а за "рафинирано паразитиране" в държавната администрация.

Колегата му Цветомир Михов стигна по-далеч, като заяви, че Лютви Местан не е представил лично проекторешението си, защото "няма очи".

"Г-н Местан даде папката на г-н Казак, защото няма очи. Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министър, а г-жа Мая Манолова...", каза Михов. Той не успя да продължи изказването си, защото председателят на парламента Михаил Миков му спря микрофона с аргумента, че навлиза в лични теми. В кулоарите на парламента депутати обясниха, че след изказването на Михов в пленарна зала е възникнал конфликт между него и Местан, но той не бе проследен от камерите.

В опита да защити партията си бившият здравен министър Десислава Атанасова явно направи грешка, като заяви, че ГЕРБ никога не са назначавали хора без липса на биография.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 17:03

Аха, значи курвите на Миро Мършата са кадрови грешки, добре е да се знае това.

31.10 2013 в 15:07

Да, след като Урко Тиквата е калинка, съвсем логично всички назначени от него са "неизбежни кадрови грешки".

31.10 2013 в 14:45

Нека да се разберем! "Калинките" на ГЕРБ са плод на неизбежни кадрови грешки. Но при БСП не става въпрос за калинки, а за кърлежи, умишлено поставени на ключови места в хранителната корупционна верига.
Ако БСП съумеят да се задържат на власт, ще има нови Батко и Братко, братчето на Станишев отново ще се изяви като "велик архитект" само за няколко скромни милиона, а Р. Овч. вече е заел изходна стартова позиция. По отношение на присъединителните фондове не ми се мисли - София отново ще стане квартал за инспекторите от ОЛАФ, защото продажните прокурори на мазния дебил Цацаров ще се правят, че нищо не виждат. Както по време на Тройната коалиция.
А на гореписалите лумпени от Атака ще припомня сексуалните подвизи на храбрия Волен в скъпи парижки хотели на държавни разноски. Слава богу, че никога Атака не са били на власт! - и неродените щяха да пропищят в утробите на майките си от наглите им кражби!

31.10 2013 в 12:55

най се кефя комунистите като почнат да си вадят компромати един на друг. Хайде вива, кажи какво си научила в школата на Болен.

31.10 2013 в 12:54

Това е единственото което могат да си мерят в парламента. Никога повече БКП. Никога повече БКП. Никога повече БКП. Никога повече БКП. - за всяка партия в НС!

31.10 2013 в 12:45

Завидна биография има и Баш Вожда - то пожарникар, то сикаджия, то охранител на Тато, то главсек, то кмет, то мутра...

31.10 2013 в 12:42

"Десислава Атанасова явно направи грешка, като заяви, че ГЕРБ никога не са назначавали хора без липса на биография."
Не, не е грешка. Без образование - бол, но без биография- не.
Отличен пример е самата г-жа Атанасова, по-прочута като Деси Тъпото и като любовница на милиционера Пламен Нунев.