Парите за завод за боклука в София още са под въпрос

Нели Чолашка 19 ноември 2012 в 13:34 1878 0

Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС
Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС

Финансирането на завода за боклук, което очакваме от Европейската комисия (ЕК), все още не е одобрено, но комисията е на финала да се произнесе, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя се срещна днес с КТ "Подкрепа", за да им представи проектобюджета на Столичната община за 2013 г. По-късно днес ще го представи и на КНСБ.

Преди около година ЕК отново беше на финала да се произнесе за финансирането на завода за боклук на София, но все още не е дала отговор. През май Фандъкова обяви, че Европейската комисия има само още два въпроса към проекта за завод за боклука – разходите за ДДС и държавната помощ и ще се произнесе съвсем скоро. 

ЕК отпусна още миналата година средства за депото към инсталацията за преработка на отпадъци, която ще е в местността „Садината“ в софийското с.  Яна. Депото може да бъде използвано, чак след като бъде построен заводът.

В края на миналата година Столичната община обяви нов търг за строител на завода за боклук. Формалният повод беше в техническите параметри да се предвиди използване на RDF блокчетата, произвеждани от завода, в „Топлофикация-София“.

Основната причина София да се откаже от предишния конкурс, в който през лятото на 2010 г. беше избран за изпълнител консорциумът „Хут-Станилов“, е фактът, че Европейската комисия определи предложената цена като много висока. Цената беше 208 млн. лв. Най-бедната държава в ЕС иска да строи най-скъпия завод“, възмутени бяха от Европейската комисия.

Кандидатите в новия конкурс бяха 11, но все още не е избрана фирма-изпълнител.

Все още не са водени и преговори за 50 млн. лв. заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с които общината ще ремонтира основно всички големи булеварди в София, каза за OFFNes.bg зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Първо ще бъде изработена 4-годишна програма за ремонтите и тогава ще поискам мандат от Столичния общински съвет за преговори с ЕИБ за този заем, уточни той.

София очаква и одобрението на три проекта за купуване на нови коли за градския транспорт по оперативна програма “Околна среда”. Общината се надява на 140 млн. евро, с които да купи 158 нови автобуса, 20 трамвая и 10 метровлака.

Бюджетът на София за следващата година ще е 1.214 млрд. лв. по проект, което е с около 100 млн. лв. по-малко от тазгодишния бюджет. Причината е, че парите за строителство на метрото са с 129 млн. по-малко, тъй като вторият метродиаметър вече е готов, обясни Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови