Отнемат лиценза на "On Travel"

Елица Мартинова 11 октомври 2012 в 14:47 1937 1

Туристи, Снимка: БГНЕС, Архив
Туристи, Снимка: БГНЕС, Архив

"Вече е задействана процедура по отнемане на лиценза на фирмата "On Travel". Но това не е най-важното, защото няма да помогне на българските граждани в Мармарис", заяви на пресконференция днес зам.-министърът на икономиката енергетиката и туризма Иво Маринов.

По време на нея стана ясно, че броят на туристите, изоставени от „On Travel” в Турция, е 38.

От министерството са организирали  превоза на част от тях с автобус, който ще замине от Бодрум в 1 ч. на 13 октомври.

Другата част от потърпевшите ще отпътуват със самолет около 9 ч. в събота.

Финансовите отношения между потърпевшите и хотелиерите ще бъдат уредени от фирмата-партньора на "Оn Travel" в Турция.  Тя ще поеме и разходите по транспортирането на туристите до България. 

Това е добра новина за излъганите българи, тъй като според информация на един от тях - Веселин Демирчев, хотелиерите са настоявали да бъдат платени по 350 евро за всяка стая. Много от туристите обаче не разполагали с тази сума. 

Проблемите с блокираните в Турция българи провокира дискусия около правилника, регламентиращ работата на туроператорските фирми.

"Смятаме да направим необходимата организация със застрахователните компании, така че в случаи, в които не е платен престоят, например в хотела, хотелиерът вместо да търси пари от туристите, да има координатите на застрахователната компания, да пусне фактурата и направо застрахователната компания да плати", обясни на пресконференцията министър Добрев.

Според него това е идеалното решение на проблема, защото от една страна подсигурява туристите,  а от друга - не натоварва административно туроператорите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови