Отлагат цифровизацията за 1 ноември

Последна промяна на 21 август 2013 в 13:25 2728 7

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Цифровизацията ще бъде отложена от първоначалната дата 1 септември, реши правителството на днешното си заседание.

По думите на транспортния министър Данаил Папазов цифровизацията ще е факт от 1 ноември.

Причината е, че до 1 септември няма да бъдат осигурени декодери за всички социално слаби, които имат право на безплатни апарати за приемане на цифров сигнал.

“Докато не се осигури възможност на всички правоимащи да се сдобият с декодиращи устройства, аналоговият сигнал няма да бъде спрян”, обяви в началото на месеца зам.- министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) заведе дело срещу България за начина, по който се извършва цифровизацията у нас.

Според ищеца в лицето на Еврокомисията страната ни е допуснала три груби ограничения на конкуренцията, докато е издавала лицензи за мултиплексите (платформите, които ще разпространяват цифровия сигнал на безплатните за зрителя ефирни телевизии след началото на цифровизацията).

Чрез делото ЕК иска да накаже България за следните нарушения:

Първо, че е ограничила до два броя на мултиплексите (съгласно § 5а, алинеи 1 и 2 от ПЗР на ЗЕС), като потенциално те са можели да бъдат до пет. Така според Брюксел България не е изпълнила задълженията си от Директивата относно конкуренцията.

Второто нарушение е ограничението, което спъна големи чужди инвеститори в конкурсите за мултиплекси. Става въпрос за вписаното в Закона за електронни съобщения изискване доставчици на телевизионно съдържание, чиито програми не се излъчват в България, да не могат да участват в конкурсните процедури.

Третата точка касае забраната тв канали и оператори у нас да строят електронни съобщителни мрежи за елиминиране на кандидати в конкурсите.

Още в началото на годината стана ясно, че Европейската комисия е скандализирана от раздаването на всички шест платформи за излъчване на ефирна цифрова телевизия (мултиплекси) на близки до банкера Цветан Василев фирми. 

За да замаже очите на ЕК, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви нов конкурс за седми мултиплекс, който беше спечелен от сателитният оператор “Булсатком”. 

Това обаче не спаси България от делото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2013 в 20:11

Вие не разбрахте ли, че проблема е в ромите, които си крият плазмите, само и само за да получат декодер, който след това да продадат и да отидат да изпият парите? Има толкова бедни хора, които ще останат без нужното устройство, че не е истина просто. Крайно време е циганьорите да им се спре безплатният ток, вода и т.н.

21.08 2013 в 18:46

И въобще да не би на едни пари да не им е дошъл падежа още?
А да идва към 1ви Ноември?

И това без да се фокусирам хич. Даже не ми работи светломера. И стабилизацията на изображението.

Айде като го видиш, питай го, моля те!

21.08 2013 в 18:36

Че кой говори за Цветан Василев? Някой казал ли е "цветанвасилев". И кой точно Цветан Василев?
И може ли въобще фокуса на каквото и да било да попадне върху нещо такова като Цветан Василев?
И въобще ти шегуваш ли се?

21.08 2013 в 17:40

Вината за това ЕК иска да налага глоби на България не е само на едно лице или представлявана от него организация. Виждам че фокусът отива към Цветан Василев но не може само той да бъде изкарван като "черната овца ".

21.08 2013 в 14:11

Нема грешка - щом Цветан Василев се е захванал след жестока конкурентна борба със самия себе си - ще има цифровизация. Може да не е точно тая година - но ще има.
Вие засега събирайте парите за глобите, щото хич не са малки.

21.08 2013 в 13:56

Хахаха, вервайте му и след 15 години няма да има България.

21.08 2013 в 13:45

Нищо не разбрахме тука, на село от тая статия.
Седим всяка вечер пред селския телевизор, на трикраките си столчета и чакаме момчето да ни даде думата и на нас, да го питаме нещо и ние, а то...
Щото и нас ни мъчат въпроси:
- Обяснете сега и на нас. И мултиплекси ли ще трябва да си купуваме, или може и със старите?
- Ваучерите до къде стигнаха? В горното село ли по-напред ще дойдат, или...?
- Баба Минка ще получи ли и тя? Има гори. Не я гледайте, че месо не яде!
...

Селски неволи, мани! Чухме, че Цветан Василев щял да оправи работата. Не го познаваме тука, ама му вярваме.