Отлагат цифровизацията за 1 ноември

Нели Чолашка 21 август 2013 в 13:25 3503 7

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Цифровизацията ще бъде отложена от първоначалната дата 1 септември, реши правителството на днешното си заседание.

По думите на транспортния министър Данаил Папазов цифровизацията ще е факт от 1 ноември.

Причината е, че до 1 септември няма да бъдат осигурени декодери за всички социално слаби, които имат право на безплатни апарати за приемане на цифров сигнал.

“Докато не се осигури възможност на всички правоимащи да се сдобият с декодиращи устройства, аналоговият сигнал няма да бъде спрян”, обяви в началото на месеца зам.- министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) заведе дело срещу България за начина, по който се извършва цифровизацията у нас.

Според ищеца в лицето на Еврокомисията страната ни е допуснала три груби ограничения на конкуренцията, докато е издавала лицензи за мултиплексите (платформите, които ще разпространяват цифровия сигнал на безплатните за зрителя ефирни телевизии след началото на цифровизацията).

Чрез делото ЕК иска да накаже България за следните нарушения:

Първо, че е ограничила до два броя на мултиплексите (съгласно § 5а, алинеи 1 и 2 от ПЗР на ЗЕС), като потенциално те са можели да бъдат до пет. Така според Брюксел България не е изпълнила задълженията си от Директивата относно конкуренцията.

Второто нарушение е ограничението, което спъна големи чужди инвеститори в конкурсите за мултиплекси. Става въпрос за вписаното в Закона за електронни съобщения изискване доставчици на телевизионно съдържание, чиито програми не се излъчват в България, да не могат да участват в конкурсните процедури.

Третата точка касае забраната тв канали и оператори у нас да строят електронни съобщителни мрежи за елиминиране на кандидати в конкурсите.

Още в началото на годината стана ясно, че Европейската комисия е скандализирана от раздаването на всички шест платформи за излъчване на ефирна цифрова телевизия (мултиплекси) на близки до банкера Цветан Василев фирми. 

За да замаже очите на ЕК, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви нов конкурс за седми мултиплекс, който беше спечелен от сателитният оператор “Булсатком”. 

Това обаче не спаси България от делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!