Аналоговата телевизия няма да спира преди да има декодери за всички

Мая Младенова 07 август 2013 в 17:41 2607 3

За. министърът на транспорта Георги Тодоров (втория от ляво на дясно) се опита да разясни какво се случва с цифровизацията на ефира
За. министърът на транспорта Георги Тодоров (втория от ляво на дясно) се опита да разясни какво се случва с цифровизацията на ефира

"Докато не се осигури възможност на всички правоимащи да се сдобият с декодиращи устройства, аналоговият сигнал няма да бъде спрян", категоричен бе зам. министърът на транспорта Георги Тодоров.

Думите му бяха са от днешния брифинг по актуалния въпрос за отлагането на цифровизацията и визират забавения конкурс за доставка на безплатни декодери за социално слабите в половин България.

Макар да не употреби нито веднъж думата "отлагане", Тодоров остави малко място за съмнение, че датата 1 септември ще бъде спазена. Не бе обявена обаче евентуална нова дата. Цифровизацията ще се случи в първия възможен момент, когато бъдат осигурени декодери за всички правоимащи, каза само зам. министърът.

От думите му стана ясно, че засега не е актуален вариантът с поетапно въвеждане на цифровизацията за различните региони - опция, която по-рано тази седмица посочи министърът на транспорта Данаил Папазов. Предавателите са така изградени, че ако изключим един, може да изключи и сигналът в съседен регион. Ако например се спре аналоговият сигнал от връх Ботев, това блокира половин България, даде пример заместник-министърът.

Конкурсът за декодери за Югоизточен, Югозападен и Северен Централен регион плюс Столична община (без район "Оборище") ще приключи до края на месеца, броени дни преди заложената в Плана за цифровизация дата - 1 септември. Оферти се приемат до 12 август. Публичното им отваряне е на 13 август.

Ако обаче има обжалване на процедурата, забавянето може да се проточи с месеци. Дори да няма обжалване, на веригите магазини трябва да се даде срок да се снабдят с устройствата, а на гражданите - с ваучери за тях чрез пощите. Тодоров увери, че на всички ще се дадат разумни срокове, за да не се допусне хора с право на безплатен set-top box да останат без ефирна телевизия.

Отлагането на цифровизацията на ефира няма да струва допълнително пари на бюджета, стана ясно от думите на Георги Тодоров. Засега не се предвиждат допълнителни средства за рекламна кампания, ако датата 1 септември бъде променена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews