Отбелязваме Деня на народните будители

01 ноември 2012 в 07:54 1148 0

СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

С културни прояви в цялата страна ще бъде отбелязан днешният Ден на народните будители.

По този повод в 12 ч пред Президентството ще започне ритуал по издигане на националния флаг и тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На церемонията ще присъстват президента Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък ще присъства на откриването на изложба „Софроний Врачански – Мъжество, Мъдрост, Правда и Чистота: между „История славянобългарская” и „Неделник”, която също ще бъде показана по случай празника. Експозицията ще може да се види от 11 ч в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”. 

Кметицата на София ще поднесе и цветя на паметници от Алеята на класиците в Борисовата градина. На алеята са паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, д-р Петър Берон, Георги С. Раковски и др. 

Премиерът Бойко Борисов и просветният министър Сергей Игнатов ще открият днес нова сграда на СОУ „Христо Ботев” в Съединение. Церемонията е насрочена за 11 часа. Образователното министерство е отпуснало 1 милион лева за строително ремонтни дейности. В училището ще учат 260 ученици от 5-и до 12-и клас от всички населени места в общината. През 1983 година е направена първа копка на 16-класното училище, но проектът не е бил реализиран.

По случай Деня на будителите председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще гостува в Пазарджик, където ще има среща с членовете на Младежкия парламент, а от 18 ч. ще присъства на тържествения концерт по случай 15-тата година на създаването на читалище „Виделина-1862”. В програмата на Цачева е предвидено и посещение в църквата „Света Богородица”.

В Русе днес по случай празника ще бъде открита изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Тонка Обретенова. Съорганизатори на инициативата са Държавен архив – Русе и Регионална библиотека “Любен Каравелов”, които показват в експозицията ценни документи, снимки и издания от своите фондове. Включени са материали, които слагат край на спора за родното място на Баба Тонка и потвърждават написаното от сина й Никола, че майка му е родена в Русе. Експонирани са за първи път непубликувани търговски тефтери на съпруга й Тихо Обретенов, интелигентен, образован търговец, останал незаслужено в сянката на легендарната си съпруга и подвига на децата си. В експозицията могат да бъдат прочетени и художествените произведения, посветени на великата българка, между които: издадената през 1890 г. повест “На разсъмване” на Зигмунд Милковски; поемата на словенския писател Антон Ашкерц, озаглавена „Майка Тонка Обретенова“; както и стихотворения, разкази и новели от Змей Горянин, Здравка Крумова, Мила Доротеева, Иван Бориславов и други български автори, публикувани в периодичния печат.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови