От 148 необезпечени договора на тройната коалиция изплува един виновник

15 януари 2013 в 11:30 1078 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата е обвинила само един човек за сключване на изгодна сделка, след като провери 148 договора, сключени по времето на тройната коалиция, съобщава в. "Сега".

Папките с документите бяха предадени на Софийска градска прокуратура от премиера Бойко Борисов с твърдението, че договорите са сключени без да са обезпечени със средства, като така правителството на ГЕРБ е с извити ръце, защото трябвало да плаща задълженията. 

"Ако ги признаем, ще вкараме държавата в огромен дефицит и ще трябва да се простим с идеята за влизане в еврозоната", твърдеше премиерът през 2010 г. Той тържествено сезира държавното обвинение с "престъпни" по думите му договори на обща стойност над 2.1 млрд. лв., които трябваше да пратят в затвора министри и други висши кадри на тройната коалиция.

Към днешна дата част от сделките вече тихомълком са платени, а единственото повдигнато обвинение е срещу служител на МВР, който сключил неизгодна сделка и е извършил престъпление по служба. "Става дума за лице, което е било упълномощено от министъра да сключва договори", съобщи пред "Сега" говорителят на СГП Румяна Арнаудова.

По останалите 147 договора няма обвиняеми. Не може и да се каже на какъв етап са проверките на прокуратурата, нито кога ще приключат. След внасянето им всички са разпределени на отделни следователи и прокурори и освен това за няколко министерства са образувани повече от едно разследване. Две са разследванията в регионалното, икономическото и земеделското министерство. По едно разследване има в МВР, както и в Министерството на културата. Едно дело е отишло в спецзвеното, ръководено от зам. градския прокурор на София Роман Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews