Оставки във варненското ДПС заради верски конфликт

Лъчезар Вълев 10 октомври 2012 в 16:12 3469 1

ДПС Варна.
ДПС Варна.

Сериозни сътресения разклатиха структурите на ДПС във Варна.

10 председатели на местни съвети и активисти на партията са подали оставки и напускат партията на Ахмед Доган.

В декларация, изпратена до медиите, те обявяват, че си тръгват и всички членове на ръководените от тях организации.

Под документа са записани имената на общинския съветник д-р Людмил Цветков, Гошо Танчев, Светлозар Тодоров, Николай Венков и Ивайло Баргазов.

Партията напускат също Емил Иванов, Росица Панайотова, Венера Петрова, Симеон Киряков и Иван Недялков.

В мотивите си за напускането те посочват, че са нарушени основните ценности и политически правила в партията.

Като главни виновници за упадъка в партията те посочват имената на депутата от ДПС Йордан Цонев, областния председател на партията Ерджан Ебатин и хасковския бизнесмен Кадир Кадир.

„След принудителното отстраняване на общинския съветник от ДПС доц. д-р Медиха Хамза, предшествано от елиминирането на д-р Людмил Цветков и д-р Янко Станев като избрани общински съветници на ДПС-Варна, ние (...) подаваме оставка и напускаме ДПС. Кликата Йордан Цонев, Ерджан Ебатин и Кадир Кадир умишлено убиват демократичния мултиетнически характер на партията и стъпкват идеите и политическите действия на всеки интелигентен човек в ДПС-Варна”, се посочва в декларацията.

Отцепилите се депесари твърдят, че въпреки жалбите и сигналите до ръководството на ДПС, не са били взети мерки срещу „грубите, силови действия и заплахи от Йордан Цонев”.

„Нещо повече – на последната общинска конференция на ДПС-Варна присъстваха като делегати само двама християни. За да служи организацията само на няколко човека и фамилии, се съсипват човешки съдби, и така политическата действителност в ДПС-Варна се върна в периода преди 2005 година, наречен от Ахмед Доган „Заспи“. Сегашният период се нарича от депесарите „Умри“. Ние не желаем да ставаме част от игрите на кликата на Йордан Цонев, Ерджан Ебатин и Кадир Кадир и да носим отговорност за действия, които противоречат не само на устава на Движението за права и свободи, но и на Хартата за правата на човека”, пишат те в декларацията.

Драмата във варненското ДПС започна още в края на януари.

Тогава от партията беше изключен общинският съветник Янко Станев. Два месеца преди това той беше свален от поста общински председател на ДПС във Варна. 

Малко след това Йордан Цонев обяви, че мотивът за отстраняването на Станев е неизпълнение на решение на Централния предизборен щаб на партията относно „Избори 2011”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови