Орешарски отчете кабинета и защити промените в бюджета

Последна промяна на 12 юли 2013 в 12:37 1532 10

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Преди парламентарния контрол в петък премиерът Пламен Орешарски влезе в пленарна зала, за да отчете свършеното от правителството. Пред депутатите той защити намеренията си да направи актуализация в бюджета за 2013 г.

По думите му причината, която налага актуализацията, е, че в разчета на предходния кабинет са заложени вземания, които така и не са се осъществили.

"Актуализацията е необходима, за да се се нанесат корекции на харчове, които вече са поети, но не са разплатени. В момента са налице 776 млн. лева невъзстановено ДДС - три пъти повече от обичайното равнище. За сведение през отминалата 2012 г. НАП е платила 25 млн. лихви за забавено възстановяване на ДДС. И искам да попитам критиците на актуализацията - какви са техните аргументи. Въпросът е дали да задържим бюджета по този начин и да не върнем лихвите на фирмите или все пак да се разплатим с частния бизнес", коментира министър-председателят.

Орешарски отбеляза, че при нормални условия кабинетите се отчитат на 100 дни. Той обаче изтъкна, че "няма такова време". Министър-председателят коментира, че критериите и очакванията към неговия екип са по-високи от всякога.

Премиерът отчете, че до момента кабинетът е свършил следните задачи: недопускане на ново увеличение на тока; увеличение на еднократната помощ за първолаци; разширяване на кръга от хора, имащи право на целева помощ; подготвяне на пакет "Младежки инвестиции"; решителни мерки против контрабандата; мерки за прозрачност на държавната администрация.

Мерките, които са в процес на изпълнение, са: стабилизиране на енергетиката; промяна в механизмите за ценообразуване на лекарства; възстановяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество; увеличение на минималната работна заплата; активни действия за подобрения в пазара на труда; погасяване на задълженията към бизнеса; промени в Закона за обществените поръчки; откриване на нови кредитни линии за стартиращ и малък бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2013 в 09:20

Страхотен си. Как направи прецизен разрез и анализ на ситуацията. Искам да се уча от теб - вземи ме за чирак! Орешарски действа.. малко ми звучи като реклама на тия хапчета за отслабване. Ама нищо де.

13.07 2013 в 00:17

Ало, господин Орешарски, най учтиво Ви моля да ми кажете кой лъже или кой е абсолютен профан за заеманата длъжност от долупосочените , а именно: 1. Вие ли, заявявайки на 12.07.2013 г. че не възстановеното ДДС е 776 млн.лв. 2. Вашият ли финансов министър Чобанов, заявявайки на 01.07.2013 г. че не възстановеното ДДС към 30.06.2013 г. е 315 млн.лв. 3.Подуправителят ли на БНБ и финансов министър от служебното правителство Калин Христов заявявайки при предаването на поста на 25.05.2013 г.,че не възстановеното ДДС е 295 млн.лв.

12.07 2013 в 14:04

В какъв смисъл "действа"?
Я да видим какво е направил:
"недопускане на ново увеличение на тока;" - е, в смисъл нищо не е направил по въпроса, защо изобщо го споменава. То и война с Бахамските острови няма, но едва ли на Олигарски трябва някой да е благодарен за това.
Положителен ефект = 0;
"увеличение на еднократната помощ за първолаци" - помощ на първолаците за едно домашно от класната ръководителка ли? Или има 0,40 ст. отгоре върху финансовата помощ? Или чичко полицай ще им помогне да пресекат улицата безплатно? За хвалене щеше ако не е налага да има финансова помощ за първолаци, но Олигарски нищо не е направил по въпроса.
Положителен ефект = 0;
"разширяване на кръга от хора, имащи право на целева помощ" - и разширяване на кръга фирми, които ще облагодетелстваме по време на нашето управление е забравил да добави. А това, че броят на социално слабите , които ще бъдат подпомогнати, ако евентуално силно се помолят (понеже в България вече без молби нищо не става) се е увеличил с 20 човека, хмм, съмнително похвално при положение, че инфлацията се увеличава по-бързо от нарастването на доходите.
Положителен ефект = 0;
" подготвяне на пакет “Младежки инвестиции” " - т.е. определен е списъка на фирмите на които ще отпуснем пари, уж че ще свършат някаква работа в споменатата насока. С други думи, ето на и тук може да се краде (съответно на който си плати рушвета де, нали и за БСП назначенията по места трябва да има средства...)
Положителен ефект = 0;
"решителни мерки против контрабандата" - тук не е нужно и да се коментира. Всеки който дойде на власт все същото му е в отчетите - нито контрабандата е намаляла, нито пък има надежда да намалее.
Положителен ефект = 0;
"мерки за прозрачност на държавната администрация" - Какво, нима наистина са сложили прозрачни вратички по гишетата??? Кое точно и е прозрачно на държавната администрация, като изключим появите на някои данни във Уикилийкс, Бивол или Фейсбук?
Положителен ефект = 00;

Мерките , оито били в процес на изпълнение ще се коментират, ако евентуално станат действителност. Но звучат смехотворно отсега!

На това да кажеш "Браво" говори много лошо дори за платените клакьори.

12.07 2013 в 13:40

plams питам. Това plams сигурно Пламен идва. Пламен - Седенката.

12.07 2013 в 13:39

Ти дебил ли си или само имбецил?

12.07 2013 в 13:37

Ама че полвинчат отчет. Пропуснал е много неща, които също успя да свърши за отрицателно време:

1. С един единствен ход (Пеевски) да срине безпрецедентно бързо доверието в новоизбрано правителство и да предивзика нестихваща вълна протести срещу него
2. Да върне монопола в хазарта на приятеля си не от вчера - олигарха Божков
3. Да стане за смях по безпрецедентен начин, след като се види, че назначава министри и зам. министри, които не познава и някой друг му спуска отгоре
И така нататък.

12.07 2013 в 13:18

Винаги правият Бог, в неговата премъдрост е намерил за необходимо да се пръкнеш, путьо.

Аз не мога да разбера защо, но неведоми са Неговите пътища... И съм сигурен, че ще послужиш за нещо добро.

12.07 2013 в 12:56

Браво на Орешарски!!! Действа. И то въпреки тъпата, необразована, нискоморална, с мания за величие шепа путьовци на площада. Евала, че не бяга от отговорност като путьото борисов, само и само да си запази популярността и така и властта. А за площада - не съм виждал по хаотична и неосъзната тълпа овце, не само че нямат организация или партия, ами и искат неща, които да сринат държавата. На всичкото отгоре са толкова слепи, че не виждат как герберастчетата ги клатят както си поискат.

12.07 2013 в 12:52

Това, което не се отчете:

ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ ПОСЕВМЕСТНА!

Били увеличили еднократните помощи за първолаците!

Това, което предстои, но не се споменава - няколко нови заема, със заробваща лихва - от 2 до осем милиарда - даже и точната сума е обвита в дим и мъгла!!

12.07 2013 в 12:43

ВЪН! Махни се бе!