Орешарски отчете кабинета и защити промените в бюджета

Елица Мартинова 12 юли 2013 в 12:37 1876 10

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Преди парламентарния контрол в петък премиерът Пламен Орешарски влезе в пленарна зала, за да отчете свършеното от правителството. Пред депутатите той защити намеренията си да направи актуализация в бюджета за 2013 г.

По думите му причината, която налага актуализацията, е, че в разчета на предходния кабинет са заложени вземания, които така и не са се осъществили.

"Актуализацията е необходима, за да се се нанесат корекции на харчове, които вече са поети, но не са разплатени. В момента са налице 776 млн. лева невъзстановено ДДС - три пъти повече от обичайното равнище. За сведение през отминалата 2012 г. НАП е платила 25 млн. лихви за забавено възстановяване на ДДС. И искам да попитам критиците на актуализацията - какви са техните аргументи. Въпросът е дали да задържим бюджета по този начин и да не върнем лихвите на фирмите или все пак да се разплатим с частния бизнес", коментира министър-председателят.

Орешарски отбеляза, че при нормални условия кабинетите се отчитат на 100 дни. Той обаче изтъкна, че "няма такова време". Министър-председателят коментира, че критериите и очакванията към неговия екип са по-високи от всякога.

Премиерът отчете, че до момента кабинетът е свършил следните задачи: недопускане на ново увеличение на тока; увеличение на еднократната помощ за първолаци; разширяване на кръга от хора, имащи право на целева помощ; подготвяне на пакет "Младежки инвестиции"; решителни мерки против контрабандата; мерки за прозрачност на държавната администрация.

Мерките, които са в процес на изпълнение, са: стабилизиране на енергетиката; промяна в механизмите за ценообразуване на лекарства; възстановяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество; увеличение на минималната работна заплата; активни действия за подобрения в пазара на труда; погасяване на задълженията към бизнеса; промени в Закона за обществените поръчки; откриване на нови кредитни линии за стартиращ и малък бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!