Орешарски: Не са ми извивали ръцете за Пеевски, той е специалист

Елица Мартинова 14 юни 2013 в 10:02 4547 14

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Не ми е оказван натиск от никого заради кандидатурата на Делян Пеевски. Залагам на него, защото е специалист в своята сфера. Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски.

"Г-н Пеевски не е в системата. Търсихме умишлено външен специалист, защото смятаме, че трябва да се преструктурират някои сфери", обясни Орешарски.

Като приоритети в работата на Пеевски премиерът обяви: преструктуриране на системата, възстановяване на държавността и сигурността, пресичане на контрабандните канали.

Министър-председателят обяви, че не се притеснява от заканителните изявления, които Пеевски отправи срещу ГЕРБ.

Избирахме кандидатурата за председател на ДАНС между няколко, каза Орешарски, но не уточни имена.

По-късно в отговори на журналистически въпроси премиерът съобщи, че не знае за решението на президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност, с обяснението, че е „бил на среща“. Орешарски каза също, че не знае за решението на Плевнелиев да се откаже от визитата си за откриването на Дунав мост 2 заради избора на Народното събрание за председател на ДАНС.

Изборът е консултиран с политическите сили, които подкрепят кабинета, добави Орешарски.

OFFNews припомня, че на 30 май новият шеф на ДАНС се обърна към зам.-председателя на бившите управляващи с тези думи: Гусин Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете! Да ви кажа, вие вадите много лъжи.Тепърва ще излиза с колко криминално проявени ще се срещали. Обещавам ви го лично. Но аз няма да се занимавам с вас, защото с вас ще се занимава правораздавателната система, за да ви накаже. За всички престъпления, които извършихте, а те са много.

"През последните дни станахме свидетели на много непремерени изказвания и от двете страни. Очаквам, че в най-скоро време нещата ще се успокоят и парламентът ще заработи спокойно", коментира Орешарски.

Той подчерта, че не очаква да има гражданско недоволство от назначението на Делян Пеевски.

"Завсиси за какво гражданско недоволство говорите. Както видяхте, на втория ден след съставянето на правителството имаше протести, но те...", не довърши мисълта си Орешарски, загатвайки, че ако има демонстрации, те ще бъдат на политическа, а не на гражданска основа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!