Quantcast

Орешарски: Кризите ни направиха по-силни

Последна промяна на 17 октомври 2013 в 23:07 1186 6

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

През последните пет години често се шегувахме, че кризата не ни плаши, защото все още не сме излезли от предишната. Ако перифразирам една популярна сентенция – важното е, че кризите не ни убиха и се надявам, че ни направиха по-силни.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на конференцията „ЕС-Балкани“, организирана от Economist.

Министър-председателят отбеляза, че българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни според трите водещи рейтингови компании.

Страната ни има най- нисък бюджетен дефицит и ниво на публична задлъжнялост, а банковата ни система е с равнище на капитализация значително над средните стойности на ЕС, каза премиерът.

Въпреки тези отлични макроикономически параметри, икономиката се нуждае от повече конкурентноспособност. Затова акцентите в нашата програма са насочени към стимулиране на по- устойчив модел на икономическо развитие, с акцент върху мерките за структурно приспособяване, подчерта Орешарски. 

Решени сме да продължим реформите в ключови публични сектори като здравеопазване, образование, административни услуги. В последните години наблюдавахме застой в тези сфери, отбеляза министър-председателят.

Според него е особено важно да бъдат продължени реформите в образованието , така че то да се адаптира към потребностите на днешния ден. Това е секторът, който има най- голям потенциал да зарежда конкурентноспособността на икономиките ни, каза премиерът Орешарски.

Той каза, че България влезе в икономическата криза преди пет години "в отлична финансова кондиция, след като в предходните четири години, преди 2008г., страната ни водеше благоразумна предпазна политика на бюджетни излишъци от 3 и над 3% на касова основа".

Това ни позволи да намалим равнището на публичния дълг до рекордно ниските 14% от БВП. В същото време успяхме да натрупаме фискални резерви, надхвърлящи 10% от БВП. Това предпази от разстройство публичните ни финанси, въпреки че в последните няколко години не винаги бяхме последователни в антицикличните политики, отбеляза премиерът.

По думите му настоящата ни фискална позиция е между най- стабилните спрямо другите 27 партньори – с бюджетен дефицит от 2% и публичен дълг около 17%.

Банковата система също издържа на изпитанието на кризата, добави министър-председателят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2013 в 09:34

Банковата система издържа, но клиентите и не....А здравеопазването, образованието и администрацията ГИ ДЪВЧЕМ 20 години. Повръща ми се вече като чуя това! Ако някой е искал досега да ги е променил! ОСТАВКА!

18.10 2013 в 07:45

Да допълня само,че за изграждането на този железен подход,трябва да благодари на страхотния и сексапилен Лютви,както и на двамата неразривно свързани истински мъже -Кристиян и Серго.Обичам ви момчета,копнея за нови и нови срещи с вас!

18.10 2013 в 03:28

Железен Орешарски. Дрееме му на *** за протестъри и секви други вредители. Може да се справи със всяка кризисна ситуация. Най-компетентния министър-председател от много години насам. Май втори мандат му е в кърпа вързан.

18.10 2013 в 01:03

"Кризите ни направиха по-силни." ... Дай Боже кризи всекиму!

17.10 2013 в 23:56

силни в смисъл, че ореховката може да подуши и открие всеки заден и потулен изход във всяка сграда в радиус от 2 км. "Силата, това е умението да се измъкнеш изотзад" добави премиерът ласкаво примигвайки зад очилцата си.

17.10 2013 в 23:20

Силни. Силни? Колко да сте силни като единият крак стъпва на нацистката патерица на АТАКА, а другият - на мафиотската патерица на Цветан Василев от КТБ?