ОЛАФ разследва 42 кражби на европари

26 октомври 2012 в 07:54 1450 0

Сградата на Еврокомисията. Снимка: totalservecy
Сградата на Еврокомисията. Снимка: totalservecy

ОЛАФ води 42 разследвания, които засягат България. Това обясни Соня Клисарска, директор на АФКОС - дирекция към МВР, която е партньор на ОЛАФ, съобщава Дарик.

Най-много са разследванията, свързани със земеделието, структурните фондове и рибарството.

Отделно Клисарска поясни, че АФКОС води и 6 административни разследвания, 5 от които на базата на сигнали и едно по искане на ОЛАФ. То се отнася за проект на община Бургас по Оперативна програма „Административен капацитет".

Соня Клисарска обясни, че 51 са исканията за съдействие, отправени от страна на Европейската служба за борба с измамите. До ОЛАФ пък са отправени 4 такива.

Най-честите нарушения са свързани с обществените поръчки и тяхното провеждане. При 18 процента от случаите за периода 2007-2011 година се стига до досъдебни процедури.

Говорителят на ОЛАФ Йохан Уолт напомни, че страната ни е с най-голям брой разследвания за изминалата година - 78. От една част това се дължи и на големия брой сигнали, които се изпращат до ОЛАФ, касаещи престъпления на територията на България.

Нередностите, докладвани като измами, са 31 за структурните фондове отново за периода 2007-2011 година. Те са на стойност 4.6 милиона евро.

Йохан Уолт допълни, че Скандинавските страни са най-примерни и са с най-малък брой на разследвания.

Говорителят на ОЛАФ добави, че средната продължителност на едно разследване е 29 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews