Огнян Минчев: Обвиненията, че подкрепям ГЕРБ, са евтина манипулация

25 май 2013 в 21:45 4131 8

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Нямам партийни пристрастия - обвиненията, че подкрепям ГЕРБ и Б.Борисов са евтина манипулация. Не защитавам интереси, защитавам позиция. Пари от българска политика не вземам. Прогнозите ми - доколкото съм ги правил - съвпадат доста точно с реалността.

Това обяви политологът Огнян Минчев в личния си Facebook профил (запазен е оригиналният правопис) след бурната дискусия, провокирана от тезата му, че интернет класата помогнала на олигархията да свали Борисов.

На дебат, организиран от Фондация „Фридрих Еберт” и Институтa за политически и правни изследвания в сряда, Минчев заяви: „Интернет интелигенцията се превърна в неочакван съюзник на олигархичното задкулисие в осъществяването на практическото оперативно мероприятие за отстраняването на ГЕРБ от власт“.

През 2001 г. ключов съюзник на задкулисната олигархия по отстраняването на управлението на Костов беше Симеон Сакскобургготски. Тази година нямаше цар под ръка, поради което това отстраняване беше осъществено с неочакван съюзник – интернет класата, интернет интелигенцията, която напълно легитимно не можеше да понася нито управлението на ГЕРБ, нито лидера на ГЕРБ по културни причини, обясни Минчев.

Това изказване на политолога отприщи серия от критични публикации в онлайн издания по негов адрес, както и десетки отзиви на потребители в личния Facebook профил на Минчев.

Моята оценка не свързва блогърите с олигархията, а се стреми да формулира различните групи и причини за опозиция на ГЕРБ. И ми омръзна да се оправдавам за това, което мисля и говоря пред радикални революционери, появили се вчера или снощи, отсича политологът.

Съгласен съм, че хората имат всички основания да протестират. Още повече - когато координирано 3-те ЕРП-та утроят сметките на 25-30% от населението. Икономическата политика на ГЕРБ бе погрешна и аз съм писал това от години - не го казвам като заслуга, а като факт. Но не това беше причината за кампанията - оперативно мероприятие срещу ГЕРБ - както хипер-инфлацията не беше причината за оперативното мероприятие срещу кабинета на Жан Виденов. В единия случай - с Виденов - причината беше отказът да даде тръбите за газа на Мултигруп и Газпром, във втория - отказът от Белене и Бургас - Александруполис. Освен това управлението на ГЕРБ предизвика целенасочено вътрешно-олигархично преразпределение на ресурси и позиции, от което, разбира се, имаше недоволни, коментира днес в профила си политологът.

Ключови групи от олигархичното задкулисие свалиха ГЕРБ. Това не е въпрос на политическо пристрастие - това са фактите, които са широко известни, категоричен е Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови