КЗК реши да проучва има ли монополи в енергетиката

Последна промяна на 28 март 2013 в 11:10 1537 2

Петко Николов, председател на КЗК.  Снимка: БГНЕС
Петко Николов, председател на КЗК. Снимка: БГНЕС

След неколкократните призиви на президента и премиера Комисията за защита на конкуренцията да обяви монополите, от КЗК обявиха, че ще проучват енергийния сектор.

В съобщение, публикувано на 27 март на сайта на КЗК, се казва: "Комисия за защита на конкуренцията разшири предмета на текущото си производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда в сектора на пренос и доставка на природен газ и по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия."

КЗК ще проучи степента на прозрачност при ценообразуването в условията на прилагане на регулирани тарифи на пазарите на електрическа енергия, ще анализира наличието на вертикални ограничения, както и наличието на проблеми за конкуренцията на низходящите пазари в отношенията между разпределителните фирми и крайните клиенти, пише в съобщението.

От Комисията уточняват, че секторният анализ ще бъде обединен и с текущия проект на работна група в КЗК, която извършва преглед на структурата на пазара и степента на ефективна конкуренция в подсектор "Електричество на територията на България" във връзка с въвеждането на ІІІ-ти Енергиен пакет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2013 в 12:22

Тия току виж открили топлата вода, а после и велосипеда.
След като стоката се доставя на потребителя от един единствен доставчик, какво има да проучват? Или може би трябва да се преместя да живея в друг край на България, за да си "избера" друг доставчик?

28.03 2013 в 11:26

Каква текуща работа бе ако си вършехте работа нямаше да се стигне до тук