„Обединени земеделци“ призоваха за президентско вето върху Закона за горите

15 юни 2012 в 16:50 1168 0

Снимка: ПП
Снимка: ПП "Обединени земеделци"

„Обединени земеделци“ настояват за президентско вето върху Закона за горите, съобщиха за OFFNews от партията.

В петък председателят на партията Петя Ставрева и зам.председателят Георги Каркъмов внесоха позиция в президентството, с която призовават Росен Плевнелиев да демонстрира държавническо поведение по отношение на опазването на българските гори.

Промените в Закона за горите отварят вратите за корупция в големи размери при безконтролно застрояване и изсичане на българските гори. Измененията поставят в привилегировано положение определени лобистки и бизнес кръгове и обслужват интересите на собствениците на ски писти и голф игрища чрез строителство върху земи без смяна на предназначението им. Законът позволява застрояването със спортни културни и религиозни съоръжения в защитените територии без промяна на предназначението на имотите. Тази разпоредба касае основно собствеността на държавата в защитените територии и е в пълно противоречие с рационалното им управление, категорични са земеделците.

Приетите промени позволяват на частните собственици без наличие на горскостопански планове и проекти да ползват горите си и да ги секат безконтролно, включително и крайречните гори, които за първи път от 1925 година насам няма да се водят гори.

Продължава порочната практика на законодателна подкрепа на лобистки кръгове. И това става за сметка на националните интереси, защото българските гори са едно от най-големите богатства на страната ни, коментираха от пресцентъра на „Обединени земеделци“ .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови