НЦИОМ: ГЕРБ - 22%, БСП - 19%, ако имаше избори днес

15 юли 2013 в 12:32 9792 30

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

Ако днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ щеше да е първа политическа сила с 22-23% подкрепа, БСП щеше да получи 19-20%, а ДПС - 6-7%, показва актуално изследване на държавната социологическа агенция НЦИОМ.

Периодът на проучването е 3-10 юли 2013 г.

Освен тези три партии, шанс за влизане в парламента биха имали Атака, България на гражданите и НФСБ - всяка с около 3%.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им, коментират от НЦИОМ.

Лични рейтинги

Изследването показва, че с най-висок рейтинг у нас е президентът Росен Плевнелиев - той се ползва с 54% одобрение, а 35% не го одобряват.

Следващите политици с най-високо обществено одобрение за столичният кмет Йорданка Фандъкова - 49% и Георги Първанов - 46%. Премиерът Пламен Орешарски има подкрепата на 37 на сто от гражданите, а 51% не го одобряват. Бойко Борисов е одобряван от 34% от анкетираните, Сергей Станишев - от 27 на сто, Лютви Местан - от 16%, а Волен Сидеров - от 8%.

С 11 процентни пункта нараства одобрението за работата на полицията за последните месеци – от 36% на 47%. Одобрението към тази институция е по-висок дял от неодобрението, показва изследването.

Нагласи към протестите

Към 10 юли 2013 година 58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета Орешарски, а 42% не ги подкрепят.

52% от жителите на селата не подкрепят протестите. 

По-висока подкрепа за протестите срещу кабинета са регистрирани сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния. 67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета. Подкрепа за протестите декларират и 57% от жителите на градовете-областни центрове, както и 65% от жителите на малките градове.

Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни хора над 60 години, респонденти с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства.

47% от българите твърдят, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% са на мнение, че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!