НСО пази Цветанов от заплахи на пияни и хора с психични проблеми

Юлиан Христов 11 октомври 2013 в 12:24 3075 4

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Случаите със заплахи за живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов или са приключили, или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи подадената информация.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата Георги Андреев за това какви заплахи има за живота на Цветанов.

В последните дни на кабинета на Бойко Борисов комисия към Министерски съвет взе решение охраната на Цветанов да бъде подсилена и продължена за срок от една година, тъй като имало реални заплахи за живота на бившия вътрешен министър. Няколко дни след като експремиерът Борисов обяви, че е имало съставен план за убийството му, Цветан Цветанов също съобщи, че се притеснява за живота си

Цветлин Йовчев обясни, че основна част от сигналите срещу Цветанов не са потвърдени или са подадени от лица с психически проблеми или в нетрезво състояние.

„Извършена е обстойна проверка във всички структури на МВР относно евентуални заплахи за живота на бившия заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В МВР системно постъпват много и различни сигнали. Структурите извършват проверки. В голямата си част сигналите са неточни. След проверката се установи, че подобни сигнали има в 4 ОД на МВР – Благоевград, Ловеч, Варна, София”, заяви Йовчев.

Той каза, че в Благоевград има сигнал на телефон 112 за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Установено е лицето – 54-годишен мъж. Задържан е. С оглед здравословното му състояние той е настанен в център за лечение на психично здраве. В София е получен сигнал – закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. На 20 февруари е имало парти в Боровец. Установени са две лица. През февруари във Варна е получен сигнал за бомба. Задържано е лицето – 38-годишен мъж. Сигналът не е потвърден. В Ловеч е получен сигнал за бомба в жилището на Цветан Цветанов. Сигналът не е потвърден.

Случаите със заплахи на живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов или са приключили или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи подадената информация, заяви вицепремиерът.

„Може би е необходимо да бъде свикана комисията, която взема решение в НСО, и да преразгледа по какъв начин управлява силите и средствата си”, каза още Йовчев.

В кулоарите на парламента вътрешният министър бе по-категоричен и заяви, че нито един от проверените сигнали срещу Цветанов не е сериозен. 

През юни Йовчев изнесе подобна информация и за Бойко Борисов. От нея стана ясно, че подадените сигнали за нападение или атентат срещу експремиера идвали отново от подобен контингент лица

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!