Нова драма с chitanka.info - спират книгите с авторски права

Последна промяна на 03 август 2013 в 12:40 13096 49

Млада жена чете книга в библиотека. Снимка: БГНЕС
Млада жена чете книга в библиотека. Снимка: БГНЕС

Най-големият български сайт за безплатна литература chitanka.info спря достъпа до част от качените заглавия в очакване на атака от Асоциация "Българска книга", българските служби и дори ФБР.

Съобщение, предупреждаващо за спирането на достъпа до произведенията, е публикувано във форума на chitanka. То гласи:

"Ръководството на Асоциация „Българска книга“ (АБК), с предводител Веселин Тодоров, подготвя нова атака срещу „Моята библиотека“. Този път вика на помощ ФБР, които хич не си поплюват при погазването на човешките права. Заради тях в началото на годината се самоуби едно брилянтно момче — Арон Суорц/Шварц (Aaron Swartz) — само на 26 години".

По-надолу се цитира писмо, което, според авторите на поста, е било изпратено от Тодоров до членовете на Асоциацията (български издателства). В него се споменава среща между председателя  на АБК и агент Олсън от ФБР на 15 юли, която се занимава с киберпрестъпления и ще остане в София до края на годината. Тя, според цитираното писмо, е проявила голямо желание да съдейства в битката на Асоциацията с пиратските сайтове за книги и конкретно chitanka.info.

"Ангажиментът е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани", се казва в писмото, цитирано в Chitanka.info.

OFFNews се свърза с г-н Тодоров, който освен трети мандат председател на АБК е и директор на издателство "Сиела" за коментар и подробности.

"Не бих искал да коментирам писмото. Става въпрос за лична, вътрешна кореспонденция между колеги. Публикуването ù във форума нарушава няколко закона", каза Тодоров. Той не пожела да коментира дали е имал наистина среща с агент на ФБР.

"Функциите ми като председател на Асоциацията включват вземането на мерки, когато колегите ми - членове на АБК са всички български издателства - подадат сигнал за нарушаване на авторските права. Спазването на закона е нормална практика за гражданите.

Потвърждавам, че изпращаме сигнали за нарушения на авторските права, включително срещу "Читанка". Но не до ФБР, а до ДАНС и прокуратурата - до българските служби, които работят с ФБР", каза Тодоров.

Той коментира още, че "има нужда от подобряване на компетентността на прокурорите по отношение на авторските права", защото много често прокурорите не можели да открият престъпления в някои действия, нарушаващи правата.

В тази връзка би било да има "обмен на информация с по-напреднали държави", заключи председателят на АБК.

Последният сигнал от АБК действително се отнасял до chitanka.info. Той предизвикал и съобщението с последвалата дискусия във форума на он лайн библиотеката. Писмото, категоричен бе Тодоров, не е идентично със съдържанието на сигнала.

По повод спрения достъп до произведения с авторски права, Тодоров заяви: "Това означава, че целта ни е постигната - спазването на правата. С няколко мои писма съм постигнал повече резултати от ДАНС и прокуратурата за години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 09:08

Предлагам да не спират дотук а направо от АБК да поискат да бъдат забранен със закон всички библиотеки!!

то няма разлика ... те дават "на заем" на хората да четат книги които те самите са придобили, как не ги е срам !!!
И да им отнемат всички сканирани книги до които дават достъп онлайн, включително истолична инародна бибилиотека явно са най- големите престъпници!!!

15.09 2015 в 23:06

Бе всички издатели ли не могат да си сметнат елементарни неща? Дигиталните книги(на български)са хиляди пъти повече, отколкото може да изчете всеки читател до края на живота си.
От времето на първите атаки срещу Читанката не съм дал и стотинка за книги, вестници и телевизии. Напук! ;)

15.09 2015 в 21:46

Така и не можах да разбера защо не се качват ел. книги в торент сайтовете. Аз отдавна не чета книги преведени на бг: първо много скъпи, второ - преводите са доста относителни.
Заплата 600 лв, една нова книга 20 лв. Как я мислят тази работа? И понеже продажбите им не вървят, читанка им била виновна. Без да коментирам, че във въпросния сайт, нови издания има изключително малко.

17.02 2014 в 20:13

Ако авторите и преводачите вземаха това, което им се полага, а не около 2-5% от продажните цени- съгласен съм да плащам. Но не е така, вЕрвайте ми!

06.08 2013 в 02:39

А като стана дума за читанка, хора, пишете им да си оправят версията на Паисиевата История (славянобългарска). В сегашната версия, която е на сайта им, липсват 30тина страници от най-съществената част на книгата. Аз им писах, но досега не са го поправили (вече повече от година).

06.08 2013 в 02:26

Абе Харвард не си качват учебниците онлайн може би, но за сметка на това качват цели курсове, с видео и печатни материали. MIT правят същото, както и Станфорд, а най-вероятно и други. За да могат хората да се образоват. Безплатно.

Иди види ocw.mit.edu

Както и coursera.org

Айде със здраве!

06.08 2013 в 01:11

Колеги от OFFNews, това момиче на снимката изглежда много миловидно, обаче нещо не ми се види да е в библиотека. Така книги в библиотека не се редят, а прави, плътно една до друга. По-вероятно е да е книжарница, на такова ми прилича. И там се случва човек да се зачете :) Не ги слушайте ония от "Читанка", че ако не четеш от е-четец, значи не си нормален :)))

05.08 2013 в 22:12

Законите СА безплатни, но не могат да се четат от сайта на НС. Затова и Тодоров ги прави на книжки - за да могат да се използват практически. Правят го още и СиБи, и още поне 10 издателства, а потребителят на тези закони си избира чия книжка да си купи.

Но какво прави Тодоров няма нищо общо с това, което прави "Читанка". Тодоров си е Тодоров, "Читанка" и подобните й са си те. А те публикуват книги, които са защитени и нямат право да ги публикуват, за разлика от Тодоров с безплатните закони и с много неща с авторски права, включително и доста българска литература. Е, без великия "писател" Шаркан от същата "Читанка", дето на нея дължал, че знаели за него, и който от 4 книги има продадени 300 електронни екземпляра по 2 лева общо.

Ей, това простотията е страшно нещо. Ти му казваш, че прави престъпление, той ти отговаря, че баща ти е убиец, а майка ти е проститутка. И така да е (а то не е), "Читанка" не става по-законна от тази работа.

Сюрия крадливи прошляци, които раздуват балони и публикуват чужди полукниги, това са те.

05.08 2013 в 20:59

Интересно, въпросният другар Тодоров взима БЕЗПЛАТНИТЕ Закони, публикувани БЕЗПЛАТНО на сайта на Министерски Съвет и Народното събрание, издава ги в книжен формат и след това ги продава на същите тези служители на Народното събрание, Министерски съвет, Общини и Кметства под формата на "Събрани закони" и някаква измислена база данни?
Това според другарят Тодоров се нарича БИЗНЕС, но споделянето БЕЗПЛАТНО на книги е КРАЖБА??
Кой е айдука според вас?

05.08 2013 в 16:55

Много интересни хора... Бойкот на издателствата, изедници, еничари... Ами обадете се на автора и си поискайте копие от книгата му безплатно, "щот' е полезно да се чете". Сигурна съм, че автора радостно ще ви даде книгата, върху която се е трудил последните две години, и с която се надява да си изхрани семейството... Всеки автор, преводач, редактор, коректор, страньор, дизайнер, печатар, участвал в създаването на една книга, иска хонорар за труда си. С какво право Читанка и вие, жадните за просвета умове им, го отнемате? Ами като са толкова лоши българските издателства, купувайте си електронни книги от Амазон в оригинал и не се занимавайте с наш'те изверги. НО не крадете труда на българските преводачи! И идете да скандирате под прозорците на българските автори, да спрат да искат хонорари от издателите си, за да можете вие свободно да се наслаждавате на плодовете на труда им.
И после минете през аптеката за един безплатен аспирин, защото е полезен за здравето... ааа не, там с пари ги дават. Изедници...