Нивото на Дунав при Видин прехвърля 7,5 метра

Последна промяна на 20 март 2013 в 07:35 1626 1

Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив
Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив

Очаква се нивото на Дунав при Видин да прехвърли седем метра и половина, което ще задейства начални мерки за защита от наводнение - т.н. етап „Повишено внимание", съобщи БНТ.

 Междуведомствена комисия започва обход на защитните диги във Видински регион заради високото ниво на р. Дунав.

Засега няма основание за тревога, но обстановката се следи внимателно - твърдят от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

Очаква се нивото да се задържи в границите на около седем метра и половина. От днес до 22 март ще се извършат обходи на всички защитни съоръжения по брега на Дунав от специална комисия.

При установяване на нередности ще се дадат предписания на „Напоителни системи" за отстраняването им. Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" превантивно е осигурило 1 100 чували за пясък за общините Видин, Брегово и Ново село.

Освен чувалите за пясък е проведена тренировка по системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт с цел да се уточнят телефонните номера, за да може при необходимост да бъдат уведомени за евентуални бъдещи действия, каза инспектор Християн Кирилов от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Чувалите с пясък вече са използвани в община Брегово, за да се укрепи дига край с. Куделин, откъдето се заливат повече от 1000 дка земеделски земи при ниво на Дунав над 7 м - съобщи за По света и у нас кметът на общината Милчо Лалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2013 в 08:47

Състояние на страх!!! Това е ролята на всички тези службички изброени в статията, които цоцат нашите данъци и не вършат нищо по цяла година и се чудят как само да вдигнат пушилката и да оправдаят съществуването си, а и някой лев в повече да ископчат!
Ако врътнете един телефон на АППД ще разберете, че става дума за контролирано изпускане на нивото на яз. Джердап с 1 м. за да се освободят обеми за настъпващото снеготопене. Още от вчера нивото при Ново село спада (справка сайта на АППД), от къде ще дойде половин метър вода?!!
Напоителни ситеми верни на себе си лъжат, че има залети ниви и спешно им бяха отпуснати пари да преливат от пусто в празно!!! В източните части на Дунава, нивото не е стгнало дори до петата на дигата, а се държат все едно всеки момент ще прелее!!!
Просто пред очите ви се задейства една схема за източване на бюджета! Толкова са прегладнели, че нямат търпение да дойде пролетното пълноводие на Дунав.