Нивото на Дунав рязко се покачи

17 март 2013 в 16:23 1249 0

Нивото на река Дунав се покачи със 130 сантиметра при Видин само за последните две денонощия и в момента е 740 см., съобщи БНТ.

От областната управа успокояват, че няма опасност от наводнение.

"Нивото в момента е съвсем нормално и няма нищо обезпокоително. Това са едни планови изпускания на хидровъзел "Железни врата" по около 8-9 000 кубични метра вода в секунда. Очаква се днес или утре да се достигне ниво от 750 сантиметра на водата при Видин. Това е ниво, при което се въвежда първи етап, а той е ежедневно наблюдение на дигите от "Напоителни системи", както и дежурства в помпените станции", коментира инж. Любомир Низамов - зам.-областен управител на Видин.

Нивата на подпочвените води не са критични. Няма залети участъци.

Преустановен е ремонтът на защитната стена на Видин, който започна през лятото. Извършените до момента строителни дейности по съоръжението не нарушават неговата надеждност, казаха от фирмата-изпълнител.

Нивото на Дунав при Лом пък се покачи с 42 сантиметра за последното денонощие и достигна 716 сантиметра над морското равнище, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. Нивото е най-високото от началото на тази година.

Полицията и местните власти наблюдават с повишено внимание състоянието на дигите в ломския участък на реката, съобщиха от общината.

Следи се за пробойни и разкъсване на защитните съоръжения и за покачване на подпочвените води в местата зад дигите. Към момента няма опасност от заливане на селища и обработваеми земи, обявиха от полицейската дирекция в Монтана.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на Дунав бе отчетено в Лом през април 2006 година – 979 сантиметра. Благодарение на изградените от "Гражданска защита" тогава временни диги водата не заля Лом и не стигна до центъра на града, както е станало при наводнението през 1942 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл