Quantcast

Няма да вдигаме осигуровките въпреки препоръката на Световната банка

Последна промяна на 20 септември 2013 в 15:46 678 3

Хасан Адемов, Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, Снимка: БГНЕС

България на този етап няма да вземе предвид съвета на Световната банка за неколкократно увеличаване на социалните с 2%, макар че принципно приема препоръката.

Това коментира пред журналисти днес социалният министър Хасан Адемов.

По-рано днес бе представен доклад на СБ за България, който препоръчва вноските да се увеличат на 3 пъти с по 2%, да се съкрати срокът на платеното майчинство и да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години. Насоките си банката дава с оглед на застаряването на населението и прогнозата за растяща тежест на социалните плащания.

 "Трудно е, да не кажа невъзможно, повишаването на осигурителни вноски, тъй като това означава по-големи разходи за труд, пазарът на труда ще се свие, а малките и средните предприятия, които генерират заетост, ще бъдат в изключително тежки условия", коментира Адемов.

"Само в условия на растеж можем да вървим към увеличаване на вноските", каза министърът.

Премиерът Пламен Орешарски на свой ред коментира, че правителството има ангажимент да не увеличава данъчно-осигурителната тежест. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 16:18

Далеч съм от мисълта че съм по-голям експерт от световната банка, но като човек който изкарва заплата няколко пъти над максималните осигуровки в България, смея да твърдя, че господата от Световната Банка изпускат момента, че ние не вярваме на държавата и институциите. Т.е. всяка стотинка дето е давам на човека от снимката имам чувството че ми е отнета при въоръжен обир.

20.09 2013 в 16:14

Що бе? Искаш да плащаш по-големи осигуровки и да бачкаш, докато пукнеш ли? А, ако все-пак не пукнеш и доживееш пак да взимаш мизерна пенсия ли......? И въобще ЗАЩО Световната банка е някакъв капацитет? Чии интереси защитава тя? Защо си позволява да дава акъл наляво и надясно? Защо трябва да се съобразяваме с тези съвети?

20.09 2013 в 15:50

“Само в условия на растеж можем да вървим към увеличаване на вноските”, каза министърът.

Що бе? Вчера Олигарски нали докладва, че има растеж??? Толкова много работа било свършило правителството, пък сега-нямало растеж. Хайде, уточнете се и после приказвайте.