Незрящи излизат на протест заради недостъпната среда в София

Вероника Шербанова 14 октомври 2013 в 18:17 1788 0

Незрящи се обявиха срещу недостъпната среда в София
Незрящи се обявиха срещу недостъпната среда в София

Незрящи излизат на символичен протест заради недостъпната среда за незрящи в София. Това съобщиха от Съюза на слепите – София.

Протестът ще се проведе във вторник, когато е Международният ден на белия бастун. От Съюза на слепите призоваха всеки, който има желание, да се включи към протеста, като си сложи бяла лента или облече нещо жълто.

В България има приет национален стандарт за достъпна среда, но той не се спазва. Пример за това е софийското метро, където е трудно на незрящите да влязат, защото няма обозначения от къде започват и къде свършват стълбищата, обясни председателят на Съюза Асен Алтънов.

Като цяло улиците в София не са достъпни за незрящите. Голям е проблемът със светофарите, тъй като едва 10 на сто от тях са озвучени. Това е една от причините за инцидентите с незрящи, коментира Алтънов.

По думите му през тази година двама души са били пометени от автомобили на кръстовище, като единият от тях е починал.

Опасни за незрящите са и тротоарите, тъй като са пълни с различни колчета, знаци, огради, рекламни табели и паркирани коли, допълниха от Съюза на слепите.

Давали сме неведнъж предложения за решаване на този проблем, но оттам просто не искат да си свършат работата, категоричен е Алтънов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!