Не е учтиво да ме питате дали взимам 100 000 лева заплата

14 февруари 2013 в 23:32 11457 14

Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран
Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран

23 нарушения на лиценза на ЧЕЗ е открила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Те обаче не дават основание за отнемане на лиценза на енергоразпределителното дружество, каза временният шеф на ДКЕВР Андон Роков пред Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта. В нея в продължение на часове продължи изслушването на ЧЕЗ, предизвикано от масовите протести срещу високите сметки за ток.

Отговорите на ЧЕЗ вбесиха представителите на протестиращите, които след като се навикаха на монополистите, демонстративно излязоха от залата.

"Никой не отговори конкретно защо са двойни и тройни сметките на хората", изкрещя в лицето на ръководителите на ЧЕЗ Люси Манова, преди да тръшне вратата.

Манова е организаторката на първия протест срещу ЧЕЗ в Благоевград. По време на шествието тя бе арестувана, а това изкара още повече хора на улицата.

Агенцията за приватизация обяви, че е готова да публикува приватизационния договор на ЧЕЗ. Оперативният директор на дружеството Петър Баран обаче заяви, че не може да даде съгласие за това, тъй като не представлява цялото ръководство на ЧЕЗ.

Баран даде хлъзгав отговор на въпроса истина ли е, че получава заплата 100 000 лева месечно.

"Не е учтиво да се задават такива въпроси, но бих се радвал да получавам по 100 000 лева на месец."

На въпрос дали от ЧЕЗ си дават сметка за степента на напрежение на потребителите, Баран заяви: „Аз съм много притеснен. България е страна, която много обичам” и обеща ЧЕЗ да провери всички сигнали за големите разлики в сметките на клиентите. Но в проверките, направени досега, ЧЕЗ не открили неточности, освен няколко, които не са сериозни.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев съобщи, че още през 2009 г., КЗП е установила неравноправни клаузи в договорите. Въпреки, че клаузите са обявени от съда за нищожни, ЧЕЗ отказва да ги премахне.

Яне Янев, който ръководи комисията за борба с корупцията, обеща да излезе с доклад след срещата и да го предостави на прокуратурата, ако се установят груби нарушения. Комисията ще извика на изслушване и другите двама монополисти ЕВН и Енерго-про.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!