Само два линейни ускорителя изследват хилядите болни от рак

Вероника Шербанова 03 октомври 2013 в 19:23 2078 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

В България в момента работят само два линейни ускорителя, независимо от започнатите проекти. Това заяви управителят на Комплексния онкологичен център във Велико Търново д-р Мария Рачева по време на обсъждане на проблемите на онкоболните в парламентарната комисия по здравеопазване.

70% от онкоболните се нуждаят от лъчетерапия, а в момента работят реално само два линейни ускорителя. Техниката е много остаряла, а липсват и специалисти. През тази година съм оперирала 12 онкоболни, в чиито документи пише, че не се наблюдават патологични промени, посочи д-р Рачева.

Получаваме критики от институциите, че се плащат скъпи лекарства и след това пациентите не се наблюдават и няма информация какво е състоянието им. След третата година те имат право само на един преглед. Ние изпращаме покани, но болните не се отзовават, особено ако са минали 5 и повече години и се чувстват добре, допълни тя.

По думите на д-р Рачева договарянето на цените на лекарствата от болниците се оказва неефективно. За едно лекарство се налага да правим по 5-6 обществени поръчки. Често се случва производител да посочи ниска цена и така да спечели поръчката, а после се оказва, че той няма да внася изобщо препарата. И започва обжалване, нови процедури, а през това време болните чакат за лекрства. Затова предлагаме болниците да заявяват от колко и какви лекарства имат нужда, а договарянето да се извършва от Касата, която да заплаща на фирмата на базата на броя на пациентите, коментира тя.

Има необходимост от по-добра програма за профилактика, защото сегашните на практика не дават резултат, посочи д-р Рачева.

Сред проблемите при лечението на онкоболни бяха посочени още недофинансираните клинични пътеки, липсата на млади кадри, необходимостта от по-добър контрол, липсата на достатъчно средства, лоша организация. 

Можем да изброим 15, дори 20 проблема в онкологията, а знаем, че дефицитът до края на годината за лечението на онкоболни само в болничната помощ е около 70 млн., обобщиха представителите на пациентските организации. Това, от което има нужда обаче, е да се съберем на по-специализирана среща, където проблемите не само да се обобщават, но да намерят и своето решение, допълниха те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!