Найденов: Земя по 2 лв. кв./м по морето е продавала предната власт

30 януари 2013 в 10:30 1843 2

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Фирми са купували земя по морето за 2 лв. на кв\м до средата на 2008 г. и "ще се окаже, че са приближени до тогавашните управляващи", обяви днес в интервю пред БНР земеделският министър Мирослав Найденов.

Той е получил вчера вечерта окончателния доклад от областните управители за разпоредителните сделки със земя по морето до средата на 2008 г.

От него ставало ясно, че по време на управлението на Тройната коалиция са били продадени 143 апетитни имота от общо около 2000 декара земя.

"Имотите са покрай Варна и Бургас. Продадени са на цени от 2,03 или 2,58 лева", коментира Найденов.

Министърът не назова конкретни фирми и обяви, че ще предаде доклада на парламента.

Поредният скандал за строителство по морето започна в края на миналата година, когато екоактивистът Тома Белев предупреди чрез профила си във Facebook, че багери заравняват пясъчни дюни в местността Кокала край Несебър за строителство.

Теренът е част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата “Натура 2000″. Последваха сигнали от екоактивисти и протести срещу застрояването и на Иракли.

С казуса се зае парламентарната комисия на Яне Янев, която изиска от ведомството на Найденов документи за всички продажби на терени. Първоначално от земеделското министерство скриха продажбите на гори по времето на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!