Над 130 сирийски деца ще учат български

19 октомври 2013 в 18:48 3134 2

Бежанците в София - Снимка: БХК
Бежанците в София - Снимка: БХК

138 сирийски деца в имиграционните центрове започват да учат български език. Това каза пред журналисти министърът на образованието Анелия Клисарова.

Обучението ще продължи 6 месеца, след което децата ще бъдат интегрирани в училищата.

Според министър Клисарова е добре българските ученици да се включат в кампания в помощ на сирийските бежанци. "Министерството на образованието не задължава училищата да помагат на сирийските бежанци", каза тя в коментар по повод информация, че просветното ведомство е изискало от училищата в страната да създават положително отношение към бежанците. Задачата е била поставена с писмо от Клисарова до регионалните инспекторати. 

Писмото е било спуснато още на 1 октомври от министър Клисарова, но за него медиите съобщиха едва тези дни. Въпросното писмо не е огласено публично и предизвика най-различни спекулации. От министерството поеха ангажимент днес да публикуват съдържанието му на сайта на ведомството. 

„Това не е специално писмо за събиране на помощи. То е като възможност за една толерантност от наша страна към всички бежанци и по-точно от деца към деца. Трябва да помагаме на бежанците и е хубаво нашите деца да се включат в тази помощ”, каза Клисарова.

Тя заяви, че промените в Закона за професионалното образование са готови и до средата на ноември ще бъдат внесени за обсъждане в Комисията по образование към парламента.

Регламентира се включването на кредитната система, така че да могат от една професия в друга. Разрешава се модулното обучение. Регламентира се участието на бизнеса в изработването на учебните планове по практика, или това са моменти, които помагат децата в реална работна среда да се обучават. 8 300 са работодателите, които искат да участват в този проект. Това ми дава увереност, че те ще създадат условия в реална работна среда да се обучават младите хора, каза Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки