Над 1 млн. души подслушвани в България

Последна промяна на 18 октомври 2012 в 08:56 1309 4

Румен Петков. Снимка: БГНЕС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС

Над 1 милион души са подслушвани законно годишно в България.

Това обяви депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков в интервю за Нова телевизия.

"Това е насаждане на страх, мачкане. Ефектът от подслушванията е нищожен – те са 3% от веществените доказателства. По времето, когато аз бях министър, подслушванията бяха над 2 пъти по-малко", коментира Петков.

По официални данни през 2011 г. заповедите за разрешаване на използване на СРС са 13 624. Според Петков средно тези хора са водили средно по 20-25 разговора на ден и хората, с които са говорили, също са били прихванати.

Заповедите за подслушвания в България остават на много високо ниво, въпреки обещанието на правителството на Бойко Борисов да ограничи тяхното използване, коментира днес и агенция "Франс прес".

Броят им през 2011 г. спрямо 2008 г. (преди идването на Бойко Борисов на власт) почти се е удвоил. Тогава те са били 5988, отбелязва "Франс прес".

Агенцията цитира и депутата от Коалиция за България Мая Манолова, според която ефектът от разрешените подслушвания е много нисък: 95% от информацията, събрана по този начин, никога не се използва в съда, по нейните думи.

Сигнал, че съдилищата дават твърде много разрешения даде и Българският хелзинкски комитет, който изпрати писмо до всички 28 председатели на районни съдилища в България на 16 септември.

В случая ставаше въпрос не за разрешенията за подслушване, а за достъпа до трафични данни (телефонни разпечатки и интернет трафик).

„Обръщаме се към вас поради констатациите на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства и върху достъпа до електронните съобщения, че почти всяко искане на службите, най-вече полицията, за достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) се одобрява от съда. Изключенията са нищожен дял - 0.8% или 639 отказа при 58 000 разрешения.

Тази съдебна практика е дълбоко смущаваща и не прави чест на българския съд. По същество, тя съставлява картбланш за полицейски произвол и самата е произвол. Държава, в която полицията има безпрепятствен достъп до данни за личната кореспонденция на гражданите, е полицейска държава. Ако нашата държава е такава, българският съд отговаря за това“, написа адв. Маргарита Илиева, правен директор на Български хелзинкски комитет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2012 в 15:14

Мене ме подслушват от малък, по времето на Р. Пет. не усетих да са свалили наблюдението. И кво?
Отдавна съм свикнал да бъда фашист, комунист, военен, ченге, мръсник, убиец, умник, коварен, злодей, верен, неверник, антисемит, еврей, поп, будала, тарикат, мръсник, пътник в трамвай, цел, лице, ...
Омръзна ми да пиша. Още преди това ми омръзна да се крия, спрях да го правя, и ми е все едно кой какво е чел за мене под покривката. Както го осъзнах - така станах наистина неуязвим. Всеки който не го мързи, знае и телефона, и адреса ми.
Когато ми потрябва да свърша нещо свое, все едно го правя, без службите да разберат, понеже си е моя работа. Не ми пречат, не е трудно.

18.10 2012 в 13:21

Майка плаче. Че е проблем, проблем е, ама намерил кой точно да се разшуми за него.

18.10 2012 в 11:46

Сещам се за вица: "От къде САЩ били сигурни, че Саддам имал оръжия за масово поразяване? Ами много просто, пазят си... фактурите..." Та, перифразирано, от къде Р.Петк. знае, че 1 млн. Българи са подслушвани в България? Много просто, самият той е въвел тази практика и я упражнявал. Само че, мълчеше като риба за това и пречеше да излезе информация, докъто "родната" му Б(К)СП управляваше и самият той изнудваше производители, търговци и пр. конкуренти от сенчестия бизнес за кинти и влияние. Сега обаче, разчитайки на максимата "всяко ново е добре забравеното старо" хвърля кал по управляващите, внушавайки, че едва ли не е много загрижен за "горките" Български граждани, жертва на полицейския произвол на... другите управляващи. Иначе нямаше нищо против своя произвол, докъто Министерстваше над МВР. По негово време убиха и Чората полицаите, и други важни свидетели при полицейско задържане, по негово време (под негово управление) ДАНС без малко да го залови, причаквайки междуранорадни търговци на дрога, които бяха обещали гарант за огромните си пратки на БГ Мафията. И внезапно, на срещата се появява, кой мислите... Р.Петк. !!! Гарантът, че част от наркотиците ще останат в България, без никой (най-вече властта) да създава проблеми за това на Бг търговците на дрога, с което производителите си плащат за транзитния канал през страната ни. И момчетата от ДАНС се опулили, като видели гарантът - Министърът на вътрешните работи Р.Петк. да идва и веднага прекратили акцията, с която иначе са щели да го задържат барабар с мафиоти и международни търговци-пласьори на дрога. А, че ще приказва всичко това, като света вода ненапита, е ясно именно поради факта на неговата тотално прегоряла съвест и крайна аморалност на криминален престъпник, сдобил се с неимоверна власт и влияние. Иначе казано, "комунист". Или по-точно, пълен Гьонсурат. То и на лицето му е изписано. Те, комунягите си приличат - нагли, безскрупулни, безсрамни и тотално загубили човешката си същност уроди.

18.10 2012 в 09:26

1 милион? Колко ли са подслушвачите (тези, които слушат записите)?

А Р.Пет. да мълчи, защото по негово време се инициира закона за подслушването.