Moody's понижи рейтинга на КТБ

Последна промяна на 12 септември 2013 в 17:54 15456 130

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

Moody's Investor Service понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка на В1 от Ва3 (с отрицателна перспектива). Понижен е и един от компонентите на рейтинга за финансова сила (BFSR) от В1 на В2. BFSR остава Е+. 

В1 е четири стъпки под инвестиционен клас. С този рейтинг КТБ става втората с най-ниска оценка у нас след ОББ. 

BFSR пък е индикатор за вътрешната стабилност на банките, който измерва вероятността от необходимост на външна подкрепа от собствениците или публични институции. Най-ниската оценка е Е. Тя съответства на "скромна финансова сила с висока вероятност за периодична външна подкрепа и евентуална нужда от външна помощ". 

Причините, изтъкнати от рейтинговата агенция, са:

1. Продължаващата кредитна експанзия на КТБ в контекста на средата за работа в България, което буди безпокойство за качеството на активите на банката (За първите шест месеца на 2013 г. портфейлът й нараства с 16%, на фона на спад от 0.3% в системата). 

2. Скромните капиталови буфери, особено в светлината на високата кредитна концентрация (КТБ има големи експозиции към малко на брой компании, което поражда риск при проблеми в някой от тях.);

3. Намаляващата доходност.

Банката реагира с писмо до Българската фондова борса:

"Без да коментираме методиката и заключенията на рейтинговата агенция, сме длъжни да посочим следното:

Банката поддържа капиталова адекватност в рамките на законовите изисквания, които за българската банкова система са с 50% по-високи, сравнени са тези, приложими за всички останали европейски страни. Предвид изключително доброто качество на кредитния портфейл на Банката, тя не е принудена да поддържа високите капиталови буфери, характерни за системата като цяло.

Констатациите на агенцията относно доходността на Банката се базират предимно на свиването на нетния лихвен марж, което е в резултат от реализирането на стратегията на Банката за диверсификация на депозитната база. Към 30.06.2013 г. Банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първо полугодие на предходната година, и е в челната тройка по печалба в системата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2013 в 01:11

Кво пък толкова са свалили...
КТБ не е търговска банка по смисъла на свободното банково дело. Държавата налива пари, с тези пари се контролират медиите и се подпират хората, от които зависи наливането на държавни пари - кръгът се затваря, а банковото дело е на втори план, за параван така да се каже. Ако искат да покачат някой показател с 121098734 процента, никакъв проблем - нагласят я депозит от съществуващ клиент, я кредит към съществуващ клиент. Точно в това е заплахата - малкото на брой депозити и малкото на брой клиенти (кредитни), а структурата на клиентите е просто смразяваща кръвта. Който и (държавен мастодонт) да се откаже от услугите на банката (това ще стане по политически причини и няма да бъде предхождано от никакви индикации) ще стане заплаха за дейността КТБ като цяло, а оттам и за остналите клиенти, които не са на подчинение на държавата. Тоест!!! - при първото по-сериозно политическо сътресение КТБ ще се срине за минути, защото заплахата ще накара останалите клиенти да се изтеглят в съревнование по спасяване задници.
Всеки голям трансфер може да бъде законно блокиран за проверка дали не става въпрос за пране на пари. Това забавя трансфера за неопределено време и е твърде възможно да провали сделка или дори цял бизнес. Само от КТБ няма проблеми с такива "неща"... То как ли и да има, като точно от КТБ текат най-много пари към пералните, но това е друга тема и не влиза в анализите на агенциите. Та ако голям търговец иска да няма проблеми, а е ясно, че ако не е в КТБ ще има - отива в КТБ. Но това не означава, че не е нащрек и няма да напусне КТБ по най-бързия начин, ако усети жегата. КТБ е бутафорна банка с руско държавно участие и основната цел на организацията е налагане на влияние, а не банково дело. Агенцията е длъжна (по задание) да изрази притеснението си и да определи рейтинг, с който всеки сам решава дали да се съобразява или не. Лягането на амбразурата в защита на КТБ е такава безвкусица, че чак се обърквам как да нарека това поведение. Рейтингът и преди не е бил блестящ, което обаче не е било причина мая и сиамските й IP-та да правят манифести през 190 секунди...

Ах тиии, Прокопиев, гадина си тииииии.... гнида си.... Плащаш на разни агенции да ти правят димна завеска, а?
Нищожество си ти, Прокопиев, срам нямаш.

zasramisebe

14.09 2013 в 00:44

Локомотивът е само един - Локомотив Пловдив!
Само Локо Пловдив!!!

КТБ наливат народна пара в "Ботев" - няма как да са локомотив...


Разумно ли звуча, че да искам повече пари от Сорос?

13.09 2013 в 20:36

Къде може да се види в Интернет какъв е рейтинга на депозитите в местна и чуждестранна валута за всички български банки?!

13.09 2013 в 15:24

Долу мустаклиите и капиталовата им адекватност :))). Даживеят мудите, които го сложиха на КТБ :))) Рейтинга де.

13.09 2013 в 14:03

Сирииските мангизи миришат отвсякъде. Мудитата може да лапат некой лев, но траябва да подържат и други заблуди за много повече зеленчук. Сега ще има Руски отговор с изкупуване на кухи депозити за да минорираме ефекта. Който настъпи мотиката Сорос, стърже борсите за някой тъпа северно корейска манципалка.

13.09 2013 в 13:37

Хаха,да,и то ден преди фалита...добри прогнози правят...

13.09 2013 в 12:15

+1

13.09 2013 в 12:09

Ама то сега и български ли трябва да знаем? Ама много ви станаха претенциите! Ако трябва да се пише правилно на български то тука съвсем ще оредеят привържениците на ктб

13.09 2013 в 12:00

А не така друже, не така! Не е все едно и също! На слугата все пак му плащат заплата а крепостния селянин го съсипват от бачкане докато не издъхне. След това го заменят с друг. Пред слугата все пак има избор а пред крепостния не!
 
X