Митрополит Николай върна монархията в България

Николаос Цитиридис 05 май 2013 в 14:35 2702 6

Дядо Николай обяви Симеон за “Цар на българите”
Дядо Николай обяви Симеон за “Цар на българите”

Пловдивският митрополит Николай обяви Симеон Сакскобургготски за "цар на българите".

На сайта на Сакскобурггогтски той е представен  като Негово величество Симеон ІІ, цар на българите. На практика обаче той е бил цар от 1943 до 1946 г., а министър-председател беше в периода 2001-2005 г.

На църковната служба в Пловдивската митрополия  днес Николай удостои Симеон и с най-високия духовен орден на пловдивската епархия – орден „Св. Ерм“.

В приветствието по случай Великден митрополит Николай говори за големи добрини, които Сакскобургготски е направил за българската църква дори в годините на неговото изгнание.

По време на службата Николай подчерта, че още в началото на конституирането на 38-то Народно събрание (2001-2005), когато Симеон Сакскобургготски беше избран за министър-председател на България, беше внесен законопроект, с който на практика се сложи край на разкола в БПЦ.

"Благодаря, че сте оценили едни дългогодишни усилия, които не биха се увенчали с успех без божията помощ. За мен днес е специален празник, няма да го забравя, защото виждаме че нашата православна църква, с която аз се гордея, че съм нейн смирен син, възкръсва. Тя е историческият символ на България. Христос Воскресе!" - това каза с разтреперен глас Симеон Сакскобургготски.

На срещата в Пловдив присъстваха още официални гости, като областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, първият архонт на Пловдив – оръжейният търговец Петър Манджуков и съпругата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews