Министър Михайлова: Спокойна съм, съпругът ми ще изчисти името си

Елица Мартинова 03 юни 2013 в 09:10 4917 6

Искра Михайлова, Снимка: БГНЕС
Искра Михайлова, Снимка: БГНЕС

"Разбира се, че в последните години съм разтревожена. Това, което ми дава спокойствие за моята личност и за семейството ми, е фактът, че едно по едно обвиненията срещу съпруга ми падат и то не по какъв да е начин, а в съда. В момента срещу него има само едно обвинение, но и то ще бъде опровергано". Това заяви пред bTV новият екоминистър Искра Михайлова в коментар за делата срещу съпруга й Станислав Копаров, който е обвинен в източване на държавния резерв.

Копаров бе шеф на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” до 2003 г. Назначен е от квотата на ДПС.

Той бе осъден е на 5 години затвор през декември 2008 г. заради три сделки за закупуване на 100 хил. тона брикети, направени от май до декември 2003 г., с които ощетил резерва с 10.9 млн. лева.

Михайлова обаче бе категорична, че всички обвинения срещу съпруга й са неоснователни и скоро това ще бъде доказано.

Новият екоминистър коментира един от най-наболелите въпроси в ресора си - строежите по морето. Тя разкри, че ведомството обмисля да предложи забрана за строежи по Черноморието.

„Аз и екипът ми обмисляме да предложим мораториум за строеж по плажните ивици на българското Черноморие“, заяви новият екоминистър Искра Михайлова в ефира на bTV.

Екоминистърът поясни, че в момента се изяснява въпросът кои територии да попаднат в обхвата на забраната за строеж.

„Обмисля се мораториум за строеж върху някои зони на българското Черноморие. Няма да се разрастват градовете в тази посока, няма да се строят повече хотели – което е в интерес, мисля, и на туристическия бранш. Разбира се, мораториумът е само временно решение, защото българското Черноморие има нужда от ефективни законови мерки“, обясни Михайлова.

OFFNews припомня, че към края на мандата на миналия парламент „Коалиция за България“ внесоха за разглеждане подобно предложение. Социалистите предложиха мораториум върху разпоредителните сделки по българското Черноморие. Хората на Станишев предлагаха забраната да важни за Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Болата, Яйлата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тя обясни, че е ресорното и ведомство има много теми, които изискват подробен анализ и подчерта, че все още е рано да се обявява категорично по най-важните въпроси в министерството.

Относно застрояването в „Юлен“ екоминистърът изтъкна, че ще направи всичко възможно да се постигне баланс в интересите на туризма, който да не навреди на природата.

„Основният въпрос е как ще се развива устойчиво планинският туризъм в тези райони и дали той ще се развива за сметка застрояване на защитени територии. Това е един от първите въпроси, с които ми предстои да се запознавам. Това, което мога да кажа отсега, е, че за мен е от изключително значение да съхраним природата и да вземем решенията за развитие, така че те да не накърнят природата“, изтъкна Искра Михайлова.

Сходна бе позицията й и по темата за лифтовете на Витоша. Тя бе категорична, че природен парк „Витоша“ има нужда от модернизация, но по думите й това не означава задължително, че там ще се строи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови