Миньори и химици протестираха в София (снимки)

01 ноември 2012 в 12:04 1720 1

Протест. Снимка: Сергей Антонов
Протест. Снимка: Сергей Антонов

Миньори, металурзи и химици протестираха днес в София срещу натиска върху минерално-суровинната индустрия, заради което са застрашени работните им места. 

Протестът е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" и тръгна от храм-паметника "Свети Александър Невски" и стигна до Министерството на икономиката. В отрасъла работят около 30 000 души, а индустрията формира около 4% от брутния вътрешен продукт.

"Протестът е организиран, за да могат хората, работещи в "Асарел Медет", "Елаците Мед", "Челопеч Майнинг", "Арубис" - тези предприятия, които спазват според всички нас стандартите за екология и за околна среда, да могат да запазят своите гарантирани работни места от квазиекологични организации, които ги рекетират в момента.

За да може да се насърчи властта да си пази това, което има като ценност в нашата икономика - малкото предприятия, които дават добавена стойност 5% от износа на България и дават по хиляди работни места на печеливши и добри заплати. Ако тях искаме да убием, не знам", обобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев излезе при протестиращите и обяви: "За първи път има протест в подкрепа на действията на министерството. Няма да се поддадем на рекета на екоорганизации".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови